Početna  /  Vašington – Crnadak sa novoimenovanim pomoćnikom sekretara SAD za Evroaziju
Bosna i Hercegovina

Vašington – Crnadak sa novoimenovanim pomoćnikom sekretara SAD za Evroaziju

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak u razgovoru sa novoimenovanim pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Vesom Mičelom izrazio je spremnost za nastavak partnerske saradnje BiH i SAD, te napomenuo značaj primjene i očuvanja Dejtonskog sporazuma kao jednog od prioriteta vlasti BiH na svim nivoima.

Crnadak je na sastanku u Stejt dipartmentu kao jedan od prioriteta naveo i beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. On je sagovornika upoznao da su glavni spoljnopolitički prioriteti BiH integracija u EU i jače povezivanje zemalja i naroda u regionu. Na unutrašnjem planu, Crnadak je posebno istakao problem neefikasnog pravosuđa koje i dalje ne uspijeva da riješi i procesuira veliki broj zločina počinjenih u ratnom periodu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Mičel je izrazio zahvalnost SAD za doprinos BiH u Globalnoj kolaliciji za borbu protiv terorističke organizacije “Islamska država” i za donacije koje je BiH u okviru te borbe u više navrata isporučila saveznicima. On je naveo da SAD ostaju privržene evropskom putu BiH i reformama koje u okviru tog procesa stoje pred institucijama BiH.

Crnadak i pomoćnik državnog sekretara SAD razgovarali su o partnerstvu BiH i NATO-a sa posebnim naglaskom na mogućnost aktiviranja MAP-a u 2018. godini.

0 Shares
0 Shares
Copy link