Početna  /  Uzavrelo u SDS-u: Vrhom stranke nezadovoljni i tvrdi opozicionari i oni bliski vlastima
Izdvajamo Teme i komentari

Uzavrelo u SDS-u: Vrhom stranke nezadovoljni i tvrdi opozicionari i oni bliski vlastima

Mirko Šarović
Nakon početne, ničim utemeljene, euforije koja je vladala među rukovodstvom SDS-a zbog izbornih pobjeda u Banjaluci i Bijeljini, sa kojima nisu imali gotovo pa ništa, početkom ove godine počinju problemi za najveću opozicionu stranku u Srpskoj. Sve je više nezadovoljnih ali i onih koji su spremni reći da je gubitkom 50.000 glasača SDS u novembru prošle godine doživio debakl!

Prvi koji je javno progovorio o lošem izbornom rezultatu bio je Milan Miličević, načelnik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS-a, koji je priznao da je partija kojoj pripada doživjela poraz a da je rezultat SDS-a u Banjaluci i Bijeljini, zbog kojeg je predsjednik stranke Mirko Šarović otvorio i šampanjac, takođe bio katastrofalan.

Posljednjih sedmica svoje nezadovoljstvo počela su pokazivati i tri poslanika u Narodnoj skupštini RS, Željko Babić iz Laktaša, Milan Tubin iz Prijedora te Davor Šešić iz Banjaluke.

Nezadovoljan sam odnosom rukovodstva stranke prema članstvu SDS, odnosno prema ljudima koji su iskreno u toj stranci. Tražim drugačiji odnos prema članstvu i bolje međuljudske odnose. Isto tako, smatram da bi neko trebao da snosi odgovornost za loše izborne rezultate koje smo napravili na proteklim Lokalnim izborima. Do sada niko nije odgovarao za to, a trebao bi“, rekao je nedavno Babić dodavši da je i napuštanje SDS-a opcija.

On je potvrdio i da bi Milan Tubin mogao napustiti najveću opozicionu stranku u Srpskoj.

Kako ističu izvori Moje Hercegovine iz ove partije, Babić će poslanički mandat najvjerovatnije završiti u SNSD-u, dok je Tubin nakon prvobitnih pregovora sa predsjednikom DNS-a Nenadom Nešićem trenutno bliži NPS-u Darka Banjca.

Dok bi se pomenuti dvojac, zbog izvjesnog prelaska u redove dojučerašnjih političkih suparnika mogao svrstati u red „papaka“, koji su posljednjih godina preplavili domaću političku scenu, javnost je ostala iznenađena informacijom da bi stranku mogao napustiti i Davor Šešić, godinama unazad svrstavan u red mladih opozicionih snaga koje su bile beskompromisne kada je riječ o kritikovanju i borbi protiv aktuelne vlasti u Srpskoj.

Za razliku od Babića i Tubina, za njega se nije spekulisalo priklanjanje aktuelnoj vlasti ali jeste prelazak u drugu opozicionu stranku, PDP. On je ove informacije demantovao poručivši da ostaje u SDS-u ali je i javno naglasio da nije zadovoljan odnosom vrha stranke prema banjalučkom odboru.

Ako pogledate posljednjih 20 godina, možete zaključiti da je Gradski odbor SDS Banjaluka na marginama za rukovodstva stranke. Banjaluka ili Krajina nema predsjednika stranke već 15 godina. U prethodnom Predsjedništvu stranke od 15 članova niko nije bio iz Banjaluke. Zamislite Srpsku naprednu stranku u Srbiji da nema u rukovodstvu nikoga iz Beograda. Ne može Banjaluku predstavljati neko iz drugih opština i regija. Građani to vide i imamo rezultat takav kakav jeste“, rekao je Šešić u intervjuu za Gerilu.info.

On dodaje da na rezultat SDS-a u Banjaluci u velikoj mjeri utiče i rad rukovodstva stranke i politika koju vode.

„SDS ima pad od 50.000 glasova u Republici Srpskoj, zato teret rezultata izbora ne bih stavljao samo na Banjaluku (op. aut. SDS u Banjaluci će u aktuelnom mandatu imati samo jednog odbornika). Ideja SDS-a je potrebna narodu i narod želi SDS, ali se mora promijeniti način rada, mora se komunicirati sa narodom, razgovarati sa građanima. Ne vodi se politika iz udobnih fotelja i skupocjenih automobila. Ljudi cijene iskrenost“, rekao je Šešić te dodao da je bio prihvatio Šarovićevu ponudu da bude nosilac banjalučke liste ali da je Predsjedništvo stranke bilo protiv, pa je prvi na listi bio tadašnji predsjednik GO SDS Slavko Grbić.

Prema saznanjima Moje Hercegovine, nezadovoljan je i jedini odbornik SDS-a u banjalučkoj Skupštini Aleksandar Petković, koji je, zajedno sa Šešićem, gurnut u drugi plan nakon što je SDS-u pristupio Milan Radović, aktuelni poslanik u NSRS te bivši potpredsjednik DNS-a i direktor Nove banke, a kojeg snažno podržava lider SDS-a Mirko Šarović.

Moja Hercegovina

14 Shares
14 Shares
Copy link