Uvredljivi navijački natpis na ulazu u trebinjski vrtić?!

Ispred og trebinjskog vrtića ”Dječija radost” u Policama, jutros je na ulazu osvanuo uvredljivi navijački natpis. Bez obzira što je navijačka poruka napisana kredom, ovaj čin svakako zaslužuje osudu, jer posljednje mjesto na kojem bi se trebao propagirati govor mržnje izazvan netolarancijom ka suprotnoj navijačkoj skupini, je ustanova za djecu predškolskog uzrasta.

Internet magazin ”Moja Hercegovina” je ranije pisao o neprimjerenim grafitima kojima nije ni vrijeme ni mjesto, te o današnjoj omladini koja u nedostatku sadržaja i mogućnosti koja im se (ne) nudi, ”spas” traži u identifikovanju kroz nacionalne, navijačke ili neke druge grupe. Mladi su definitivno izgubljeni i treba im pomoći. Da li će se to raditi kroz edukativne radionice, u okviru redovnog školskog programa ili će to individualno raditi roditelji, nije najvažnije u cijeloj priči. Omladina je neprimjerena, dezorijentisana i čini se da iz dana u dan tonu sve dublje. Više je nego očigledno da autoriteta nema ili, ako ih ima, ne poštuju se, a uzori su prilagođeni današnjem vremenu, pa su to estradne zvijezde, uglavnom turbo-folk orijentacije, loši momci, domaći i strani, rijaliti zvijezde i zvijezdice i ostali koji razarajuće djeluju na psihu mladog čovjeka.

U slučaju vrtića i ispisivanja uvredljive poruke na vratima predškolske ustanove, pored svega navedenog, tu je i nedostatak poštovanja, jer ovakvom natpisu svakako nije mjesto tu. Brojna vrtićka djeca iz predškolske grupe već poznaju pismo pa je jasno da su jutros neki mogli pročitati ovu poruku. Roditelji su, pretpostavljam, bili neugodno iznenađeni, a razmislimo li malo bolje, ova neugodnost se mogla spriječiti. Mogla je jer je u pitanju natpis ispisan školskom kredom, pa je neko od osoblja vrtića i prije dolaska djece  natpis mogao oprati sa par kanti vode. Kako to nije učinjeno, poruka je otišla među djecu i roditelje.

Pitanje je kome je poruka upućena i zašto je ona ispisana na vratima vrtića? Odgovora vjerovatno i nema, jer nema svijesti. Da je bilo svijesti, natpis ne bi ni bio ispisan na ovom mjestu. Bilo kako bilo, ovakve stvari se dešavaju i dešavaće se. Da li ćemo i dalje pod paravanom ”igraju se djeca” tolerisati ili ćemo preduzeti nešto kako bi omladini prosvijetlili i izvukli iz memla u koji su uvučeni a da ih niko nije pitao? Mladi nisu krivi, niti ih treba posmatrati kao krivce. Oni su samo ogledalo našeg društva i okruženja. Kad predsjednik Republike Srpske može opsovati javno, i to više puta, i to ne samo on, već mnogi političari svih opredjeljenja, kad se na televiziji svakodnevno plasira nasilje svakog oblika, kad pjevačice više gole nego obučene ne silaze sa ekrana, kad kriminalci gostuju u kojekakvim televizijskim formatima, kad se vjerska, nacionalna i svaka druga netrpeljivost gotovo svakodnevno plasira stanovništvu, zašto mladunče takvog društva i sistema vrijednosti  ne bi moglo napisati ”JEBITE GROBARE” na ulazu u vrtić?!

Igor Svrdlin

 

Autor