Početna  /  Usvojeni zaključci o političko-ekonomskoj situaciji u BiH
Izdvajamo Republika Srpska

Usvojeni zaključci o političko-ekonomskoj situaciji u BiH

Foto: banjaluka.rs.ba
Narodna skupština Republike Srpke usvojila je 12 zaključaka o političko-ekonomskoj situaciji u BiH.

U zaključcima se traži da predstavnici Republike Srpske u PS BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Od Vlade Republike Srpske se traži da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

Navodi se da u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice Narodne skupštine predstavnici Republike Srpske u parlametu BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine, Vlade i predsjednika Republike Srpske.

Zaključke su potpisali predstavnici poslaničkih klubova SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS.

Za predložene zaključke glasalo je 50, koliko je bilo i prisutno narodnih poslanika.

Pogledajte sve zaključke:

– Narodna skupština Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na 20. posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine.

– NSRS konstatuje da su se predstavnici Srpske u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu sa zaključcima usvojenim na 20. posebnoj sjednici.

– NSRS traži da predstavnici Srpske izabrani u PS BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

– Parlament Srpske traži od Vlade Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

– NSRS podržava što skorije usvajanje i stupanja na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

-NSRS će osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije u svojim aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.

– NSRS traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– NSRS traži od Savjeta ministara da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi Srpske na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– NSRS traži od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjedniku Srpske radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– NSRS smatra da je u skladu sa zaključcima sa 20. posebne sjednice, da predstavnici Srpske u PS BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Parlamenta Srpske, Vlade Srpske i predsjednice Srpske.

– NSRS predlaže predsjednici Srpske da uputi novi poziv predstanvicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

– NSRS ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Izvor: RTRS

0 Shares
0 Shares
Copy link