Početna  /  Usvojen budžet opštine Nevesinje
Hercegovina nevesinje

Usvojen budžet opštine Nevesinje

NEVESINJE – Na petoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje usvojen je budžet opštine za 2017. godinu u iznosu od 6.581.493 KM sa neznatnim izmjenama u odnosu na nacrt budžeta.

(FOTO: Moja Hercegovina)
(FOTO: Moja Hercegovina)

Zorka Umićević, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije je rekla da su, nakon javne rasprave o budžetu, korigovane neke stavke. Ona je istakla da sa prihodovne strane očekuju 40.000 maraka povećan grant Vlade Srbije za izgradnju centralnog spomen obilježja, kao i da su u prikaz budžeta ušla sredstva kojih su se odrekli odbornik SDS-a Anto Šipovac i SNSD-ov Veroljub Prodanović u korist nevesinjskih studenata.

Kaže da su nakon javne rasprave povećana sredstva za boračka udruženja ,,Nasljeđe” i ,,Ratni veterani Nevesinje”, kao i za Udruženje penzionera, pojedine omladinske organizacije i sportske klubove.

Sredstva za kapitalna ulaganja povećana su za 37.000 maraka sa ciljem da se ulože u adaptaciju Kino sale, Sportske dvorane i opremanje objekta u kasarni za obuku budućih radnica firme ,,Ivanjica”.

Odbornici opozicionog SDS-a su pozdravili činjenicu što su neki od njihovih prijedloga prihvaćeni, ali su uložili tri amandmana na plan preraspodjele budžetskih sredstava. Nihov amandman da se 11.000 maraka planiranih za korištenje mobilnih telefona opštinske administracije prebace na račun udruženja ,,Moja nada” je odbijen, kao i amandman da se 20.000 maraka rashoda za lična primanja preusmjere u budžete sportskih kolektiva.

Ni treći amandman nije prošao na glasanju. Skupštinska većina nije podržala prijedlog da se 22.000 maraka, planiranih za zimsku službu, preusmjere za projekat asfaltiranja dijela puta u naselju Brežine. Osim SDS-a, navedene amandmane su podržalali i odbornici PDP-a.

Odbornici SRS ,,Srpska u sigurne ruke” povukli su svoj amandman kojim su tražili da se omoguće značajnija sredstva Turističkoj organizaciji, a SNSD-ov Veroljub Prodanović je zatražio da se dio sredstava koji je u svom amandmanu tražio za udruženje ,,OKO” preusmjeri Planinarsko-ekološkom društvu ,,Zimomor”.

U nastavku je ponovo pokrenula višemjesečna rasprava o platama funkcionera za koje je Zorka Umićević, v.d. načelnika Odjeljenja za finansije, rekla da su niže od cifre koju zakon dopušta, te da su za oko 15% manje od prošlogodišnjih.

Odbornici PDP-a rekli da neće podržati budžet u kojem se za plate funkcionera za četiri godine mandata mora izdvojiti oko milion maraka, te dodali da bi se ta sredstva mogla značajnije investirati.

Iz ove stranke su iskazali nezadovoljstvo što se njihovi prijedlozi za izgradnju sportsko-rekreativnih objekata, nabavku vozila za čišćenje trotoara i pravljenje plana za novo gradsko groblje nisu našli u budžetu.

Odbornici pozicije i opozicije su se složili da više pažnje mora da se posveti Udruženju ,,Bebe” koje pruža podršku bračnim parovima sa sterilitetom, kao i ideji da nevesinjski klubovi formiraju sportsko društvo, kako bi se sredstva za sport transparentno i efikasno trošila.

Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje je rekao da je osnovna ideja bila da budžet bude pravedan.

,,Možda budžet nije najbolji ali je pravedan. Nije politički kreiran nego je razuman, razvojni i ima socijalnu komponentu”, rekao je Avdalović i pozdravio ideju odbornika da se nađe način za efikasniju kontrolu poslovanja sportskih kolektiva i udruženja i da se bolje raspolaže sa opštinskim novcem.

Milenko Avdalovic (FOTO: Moja Hercegovina)
Milenko Avdalovic (FOTO: Moja Hercegovina)

Ostale tačke dnevnog reda su usvojene bez mnogo polemike, a odnosile su se na zemljišne i građevinske naknade i na analizu stanja u oblasti poljoprivrede i vodosnabdijevanja.

U izvještaju o stanju u oblasti poljoprivrede na području opštine Nevesinje za 2016. godinu odbornik PDP-a Veso Radić je rekao da je nemoguće da Nevesinje mjesečno izvozi 114 šlepera povrća, dok su odbornici pozicije sugerisali da Radić u statistiku nije uvrstio dio koji ostaje i konzumira se u Nevesinju.

Darko Marić, odbornik SRS ,,Srpska u sigurne ruke”, našao je zanimljiv podatak u poljoprivrednom izvještaju u kojem, prema njegovom proračunu, prosječna težina glavice kupusa proizvedene u Nevesinju u 2016. godini iznosi nestvarnih 170 grama.

Slaviša Soknić, v.d. direktora J.P. „Vodovod“ a.d. Nevesinje se u svom izvještaju osvrnuo na divlje deponije koje ugrožavaju akumulaciju ,,Alagovac”, kao i na pesticide koji se koriste na oranicama u blizini primarnog izvora vodosnabdijevanja u Nevesinju.

Ljubiša Bukvić

16 Shares
16 Shares
Copy link