Početna  /  Ustavni sud odlučio: Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH su u skladu s Ustavom države
Bosna i Hercegovina

Ustavni sud odlučio: Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH su u skladu s Ustavom države

Ustavni sud BiH na današnjoj sjednici odbacio je apelacije 30 poslanika NSRS-a o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Foto: Vijesti.ba/Arhiva

Odlučujući u predmetu broj U 18/16, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je utvrdio da je Zakon u skladu s dijelom preambule Ustava Bosne i Hercegovine koji glasi: „Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine,“ člancima I/2. i II/4. Ustava Bosne i Hercegovine, člankom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, člankom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, člankom 1.1. i člankom 2. stavak (1) točke a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Dalje, odlučujući u predmetu broj U 22/16, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neutemeljen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti članaka 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da navedene odredbe nisu u suprotnosti s člankom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u svezi s člancima 1.1, 2.a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i člankom 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti BiH i 25. novembra Danom državnosti BiH uslijedio je nedugo nakon odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

Dodik je krajem septembra prošle godine najavio i pokretanje apelacije Ustavnom sudu BiH o neustavnosti svih zakona i odluka koje je donio Parlament Federacije BiH jer Klub Srba nije popunjen u skladu s ustavnim odredbama. Ustavni sud BiH ranije je odbio ovu apelaciju.

0 Shares
0 Shares
Copy link