Početna  /  Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o neprimjenjivanju odluke Incka o zabrani negiranja genocida!
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o neprimjenjivanju odluke Incka o zabrani negiranja genocida!

Foto: Siniša Pašalić
Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a koji je u usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske nakon što je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojim se zabranjuje negiranje genocida, usvojila je zakon prema kojem se ta Inckova odluka neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske. Nakon toga sedam bošnjačkih delegata podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH i to nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odbacio njihov veto. Na kraju je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju bošnjačkih delegata i odlučio da Zakon koji je donijela skupština nije u skladu sa Ustavom BiH.

– Ustavni sud se rukovodio svojom ranijom praksom u nekim sličnim predmetima, jer je visoki predstavnik postupao kao institucija zakonodavna, zamjenjujući nadležni organ, a to je u konkretnom slučaju Paralmentarna skupština BiH – rekao je, potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman na konferenciji za novinare nakon završene Plenarne sjednice Ustavnog suda BiH.

On je rekao da se Inckov zakon smatra odlukom BiH, koju prema članu 3b entiteti i njihove administrativne jedinice su obavezne poštovati.

– Dakle to je pravna logika, ustavno-pravna logika na kojoj je utemeljena odluka Ustavnog suda. Ustavni sud je odlučio da ovaj zakon, sporni zakon RS, prestaje da važi kad se objavi ova odluka, naša odluka u Službenom glasniku BiH – rekao je Ćeman za Glas Srpske.

Izvor: Srpskainfo

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap