Početna  /  Uragan Ofelija prijeti Evropi
Svijet Vijesti

Uragan Ofelija prijeti Evropi

Uragan Ofelija ojačao je i iz kategorije 2 prešao u kategoriju 3 oluja po jačini, a u ponedeljak bi trebalo da stigne do irske i britanske obale, tačno na 30. godišnjicu Velike oluje iz 1987. tokom koje je u Velikoj Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala, prenosi AP.

Agencija prenosi da je američki Nacionalni centar za uragane saopštio da Ofelija trenutno donosi vetrove maksimalne brzine od 185 kilometara na čas, ali da bi do ponedjeljka i utorka njegova jačina vjerovatno trebalo da oslabi.

Prema navodima meteoroloških službi Irske i Velike Britanije, iznad njihovih područja Ofelija bi trebalo da donese vjetrove brzine do 130 kilometara na čas.

U Irskoj je izdata je “crvena uzbuna” za okruge na zapadu zemlje i upozoreno je na mogućnost oštećenja infrastrukture, visokih talasa i poplava.

Meteorološka služba Velike Britanije upozorila je na veoma vjetrovito vrijeme u ponedeljak, u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i na sjeveru Engleske.

Upozorenje za oluju izdato je i na Azorskim ostrvima koja pripadaju Portugalu.

“Ofelija je dostigla jačinu uragana kategorije tri ali ne mijenjamo nivo uzbune”, rekla je zvaničnik portugalskog Meteorološkog instituta Elza Vijera.

Prema njenim riječima, jačina vjetra “Ofelije” dostiže stotinu kilometara na čas i proći će na oko 150 kilometara južno od azurskog ostrva Santa Marija.

Na sedam od devet ostrva koji čine Azurski arhipelag službe Civilne zaštite proglasio je crvenu uzbunu.

0 Shares
0 Shares
Copy link