Početna  /  Upozorenje Kine Donaldu Trampu
Svijet Vijesti

Upozorenje Kine Donaldu Trampu

O priznanju “jedne Kine ne može se pregovarati”, izjavio je u nedjelju Peking, reagujući na izjavu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa da je spreman preispitati to načelo kako bi ojačao veze Vašingtona i Taipeja.

tramp

“Načelo jedne Kine je politički temelj kinesko-američkih odnosa i o njemu se ne može pregovarati”, upozorio je Lu Kang, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

“U svijetu je samo jedna Kina, Tajvan je neotuđiv dio kineske teritorije i vlada Narodne Republike je jedina legitimna kineska vlada”, istakao je Lu u kratkom saopštenju.

Tramp je u razgovoru za “Vol strit žurnal” ove sedmice rekao da će “o svemu pregovarati, pa i o (politici) jedne Kine”.

Američki milijarder je u istom razgovoru opravdao svoj telefonski razgovor s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-ven činjenicom da je Vašington lani prodao Taipeju “najmoderniju vojnu opremu vrijednu dvije milijarde dolara”.

Tajvan je politički odvojen od Narodne Republike Kine od 1949. kada su komunisti preuzeli vlasti u Pekingu.

No, u ime “načela jedne Kine” Peking zabranjuje svojim partnerima da održavaju diplomatske veze s ostrvom koji smatra pobunjenom pokrajinom koja se mora, ako treba i silom, vratiti pod njegove skute.

Sredinom decembra, Tramp je već zaprijetio da neće priznati načelo “jedne Kine” zbog koga je Vašington 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom.

0 Shares
0 Shares
Copy link