Početna  /  Ukrajina spremna da sudi Kusturici zbog poziva na separatizam
Srbija Svijet Vijesti

Ukrajina spremna da sudi Kusturici zbog poziva na separatizam

Ukrajina je spremna da sudi reditelju Emiru Kusturici zbog “poziva na separatizam”, zbog čega mu prijeti i petogodišnja zabrana ulaska na teritoriju te zemlje, rečeno je za “Večernje novosti” iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.

Foto: SRNA

Kusturica je sa svojim bendom “No smoking orkestra” prošlog vikenda održao koncert uoči kojeg je na Jalti rekao da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom “prirodan, organski proces” i pozvao građane Krima da razvijaju svoje poluostrvo kao “dio velike Rusije”, umjesto što čekaju odobrenje spolja za svoje odluke.

Iz Ambasade su naglasili da je stav zvaničnog Kijeva nepromjenjiv u konkretnom slučaju i da svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično djelo – poziv na separatizam u Ukrajini, biće osuđena i dobiće zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Jedan vid sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od pet godina, a predstavnici Ukrajine, koji nisu imenovani, rekli su za Novosti da će o mjeri odgovornosti koja će biti presuđena Kusturici ukrajinska strana “na vrijeme obavijestiti srpsku javnost”.

Iz Ambasade su se direktno obratili Kusturici, izrazivši žaljenje “što se jedan čovjek, koji teži da ga smatraju kulturnom elitom Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora”.

Kažu da je situacija “još gora” kada se postavi pitanje “kakvo pravo ima jedan čovjek da diktira stranoj državi gdje treba da budu njene granice?”

“Zar nije logičnije da kulturna elita jedne države brine o svom narodu i njegovom prosperitetu, a ne da se raduje što se na teritoriji njegovog prijatelja – Ukrajine – vodi rat?”, pitaju iz ukrajinske Ambasade.

Predstavnici Ambasade poručuju da “uprkos kontroverznim izjavama Kusturice” Ukrajina ostaje prijatelj Srbije.

“Ostajemo čvrsto na svojoj poziciji podrške sprskom narodu, kada je riječ o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova”, rečeno je iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.

0 Shares

Moja Hercegovina

Copy link
Powered by Social Snap