Početna  /  Ukidaju se table ‘Dobrodošli u Republiku Srpsku’?
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Ukidaju se table ‘Dobrodošli u Republiku Srpsku’?

Na svim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini uskoro će stajati zastava i obeležja države BiH, što do sada nije bio slučaj.

tabla_granicni_prelaz

Kada, na primer, iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH, dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku“” i engleskim “Welcome to Republic of Srpska”, ali nigdje nema nikakvog obilježja BiH.

Načelnik Odeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević rekao je za Fenu da, kada je reč o državnim obeležjima na graničnim prelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države BiH.

To je potvrdila i portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković, koja je rekla da je Savjet ministara BiH u martu 2016. zadužio sve bosanskohercegovačke institucije da preduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamene zastave, te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica”, rekla je Dujković.

Istakla je da na graničnom prelazu ne može da stoji samo tabla s nazivom nekog od bosanskohercegovačkih entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava BiH.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj.

U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap