Početna  /  Uhapšeno 8 osoba zbog optužbe za ratni zločin u Prijedoru
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Uhapšeno 8 osoba zbog optužbe za ratni zločin u Prijedoru

Po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba zbog optužbe da su počinili ratni zločin na području Opštine Prijedor.

sipa_klix

Osumnjičeni su pod istragom zbog nezakonitog lišenja slobode i ubistva oko 120 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Miska Glava u ljeto 1992. godine.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u akciji policijskih službenika SIPA-e, rano jutros na području Prijedora i okoline, locirani su i lišeni slobode osumnjičeni:

-Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru,
-Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru,
-Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru,
-Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru,
-Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu,
-Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru,
-Trivo Vukić, rođen 1966. godine u Prijedoru,
-Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.

Takođe, na više lokacija koje koriste osumnjičeni vrše se pretresi.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, usmjerenih na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem mjeseca jula 1992. godine, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 maloljetnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obižnji stadion gdje su tri dana mučeni i zlostavljani.

Tokom zatočenja, izdvojeno je i ubijeno između 10 i 15 zatočenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina.

Nakon rata, ubijene žrtve su pronađene i ekshumirane u masovnim grobnicama na lokalitetu Redak I i Redak II, a deset tijela pronađeno je na lokalitetu Hozića Kamen 2016. godine.

Policijski službenici SIPA-e, nakon lišenja slobode, osumnjičene će predati postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

0 Shares
0 Shares
Copy link