Početna  /  Uhapšena Elfeta Veseli zbog ubistva 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Uhapšena Elfeta Veseli zbog ubistva 12-godišnjeg Slobodana Stojanovića

Postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH, vlasti Švicarske Konfederacije su u Kantonu Njušatel (Neuchâtel) lišile slobode osumnjičenu za ubistvo dječaka srpske nacionalnosti 1992. godine u okolini Zvornika.

tuzilastvo-bih-n1

Tužilaštvo BiH informisano je da su policijski organi Švicarske Konfederacije, na temelju zahtjeva iz BiH, lišili slobode Elfetu Veseli, rođenu 4. juna 1960. godine.

Navedena osumnjičena je pod istragom i osumnjičena je da je zajedno sa drugim osobama, u ljeto 1992. godine, u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića.

Tužilaštvo BiH provelo je opsežnu istragu tokom koje je prikupilo dokaze kojima sumnjiči navedenu i došlo do saznanja da se osumnjičena duže vremena nalazi na području Švicarske Konfederacije, te su pokrenute aktivnosti za njeno lociranje, hapšenje i izručenje pravosuđu BiH.

Tužilaštvo je obaviješteno da se osumnjičena u Švicarskoj usprotivila dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH, pa će se u narednom periodu pristupiti aktivnostima za njeno izručenje i deportaciju u BiH, gdje će joj se suditi.

Iz Tužilaštva BiH izražavaju veliku zahvalnost vlastima Švicarske Konfederacije na razumijevanju i pomoći u ovom predmetu i njihovoj borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti na liciranju i izručenju osumnjičenih za ratne zločine, u kojem god dijelu svijeta se nalazili.

0 Shares
0 Shares
Copy link