Početna  /  Uhapšen Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH
Bosna i Hercegovina

Uhapšen Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH

Bakir Dautbašić je uhapšen zbog sumnje da je prijetio svjedocima u procesu protiv Nasera Kelmendija koji se vodi u Prištini.

Bakir Dautbašić (FOTO: fkzeljeznicar.ba)
Bakir Dautbašić (FOTO: fkzeljeznicar.ba)

Sekretar ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić uhapšen je jutros po nalogu Tužilaštva BiH, saznaje Žurnal, a prenosi N1. Hapšenje su izvršili pripadnici SIPA-e i to po Dautbašićevom dolasku u zgradu Vijeća ministara BiH, gdje je i sjedište državnog ministarstva sigurnosti.

Kako saznaje Žurnal, hapšenje je uslijedilo nakon ozbiljnih indicija da je Dautbašić prijetio osobama koje pred sudom u Prištini trebaju svjedočiti u predmetu protiv Nasera Kelmendija. U ovom procesu, kako je najavljeno polovinom marta mjeseca trebao bi svjedočiti i Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Bakir Dautbašić je nakon smjene Emira Suljagića, navođen kao kandidat za poziciju zamjenika ministra odbrane BiH upravo upravo ispred Radončićeve stranke.

Dautbašić je bio i šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jutros su, zajedno sa Dautbašićem, na području Sarajeva uhapsili i osobu inicijala B. Š. (45), takođe zbog sumnje da je počinila krivično djelo ometanje rada pravosuđa.

Uhapšeni su osumnjičeni da su tokom decembra prošle godine zastrašivanjem i obećanjem nedozvoljene koristi navodili na davanje lažnog iskaza svjedoka sa inicijalima A. S. u krivičnom postupku koji vode Tužilaštvo BiH i Osnovni sud u Prištini protiv Nasera Keljmendija i drugih zbog organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom ubistvo.

1 Share
1 Share
Copy link