Početna  /  UDRUŽENJE TUŽILACA FBIH NA TAJNOM ZADATKU: Pojedinačno lobiranje za podršku Milanu Tegeltiji
Istrage

UDRUŽENJE TUŽILACA FBIH NA TAJNOM ZADATKU: Pojedinačno lobiranje za podršku Milanu Tegeltiji

Piše: Amarildo Gutić

Dosjetilo se i rukovodstvo federalnog udruženja tužilaca da bi trebalo nešto uraditi za „velikog šefa“. Prema izvorima Žurnala, akcija je u strogoj konspiraciji počela u četvrtak u popodnevnim satima. Po kantonalnim tužilaštvima su obavljani pojedinačni razgovori sa članovima udruženja uz zahtjev da se izjasne o podršci predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji.

Treba li reći da su se anketirani tužioci, neustrašivo, listom izjašnjavali za punu podršku! Zadovoljstvo „bezrezervnom podrškom“ svoga članstva poremetila je informacija da je Ured disciplinskog tužioca pokrenuo disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije te zatražio njegovu suspenziju.

Teško da će nakon ove odluke disciplinskog tužioca „hrabri“ tužioci realizovati namjeru da javno podrže Tegeltiju i stanu uz bok gorljivim braniteljima iz advokatskih struktura, odnosno pojedincima koji djeluju prema političkim instrukcijama.

VAŽNI PRAVOSUDNI ZADACI

Svi tužioci nisu članovi ovog Udruženja, možda tek njih trećina koji za to zadovoljstvo plaćaju članarinu od 10 KM.

Dosadašnji najveći dosezi u radu ovoga Udruženja bile su organizacije godišnjeg skupa tužilaca, potom inicijativa da mogu učestvovati na seminarima i konferencijama u inostranstvu u skladu sa plaćenim odsustvima, te dilema da li u udruženje mogu biti primljeni i stručni saradnici. Redom teme od presudnog značaja za pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

Lobiranje zarad svoje pozicije inače nije bilo strano Milanu Tegeltiji ni u vrijeme izbora za njegov prvi mandat 2014. godine. Žurnal je pisao o zakulisnim igrama, povredama tajnosti glasanja, načinu prebrojavanja glasova te naprasnom odustajanju kandidata u toj izbornoj farsi u kojoj je pobjednik bio poznat.

Za zaboravne, afera „Potkivanje“ nije prva niti neuobičajena za Tegeltiju. Još u vrijeme dok je upravljao banjalučkim opštinskim sudom otkriveni su njegovi kontakti sa osobama iz kriminalnog miljea. Tegeltija je i tada susrete pravdao slučajnošću i neznanjem koja je osoba u pitanju. Navodi o tim kontaktima su zataškani, sve do stotog, „slučajno potkovanog“, kafanskog susreta.

(zurnal.info)

7 Shares
7 Shares
Copy link