Početna  /  Učiteljica iz Vukovara stopirala paketiće za srpsku djecu
Hrvatska Vijesti

Učiteljica iz Vukovara stopirala paketiće za srpsku djecu

Učiteljica iz Vukovara riješila je da prekine tradicionalnu akciju grada Splita koji poklanja božićne paketiće vukovarskim osnovcima. Ona je odlučila da đaci iz Osnovne škole “Nikola Andrić”, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, ne prime pakete, a svoj postupak nije željela da pojasni za medije, javlja Hrvatska radio-televizija.

vukovar

Ovo je izazvalo podijeljene reakcije vukovarske javnosti, a branitelj Tomislav Josić istakao je da je osnovni problem što se djeca uopšte dijele po nacionalnosti, pa shodno tome pohađaju različite škole.

Kako navodi Večernji.hr, uprkos odluci gradonačelnika Splita Ive Baldasara kao darodavca, da paketiće dobiju sva djeca, zaduženi za program na srpskom jeziku su odlučili drugačije.

“Prošle godine su paketići dijeljeni u školama i bili uručeni svoj djeci bez obzira na nacionalnost. Međutim, rukovodioci programa odlučili su da djeca srpske nacionalnosti ne idu na dodjelu, a to su pojasnili time da ima različitih roditelja koje prethodno nisu kontaktirali”, rečeno je u toj osnovnoj školi, a direktorka Josipa Kotromanović bila je nedostupna za komentar, prenosi “Večernji.hr”.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ošto je osudio ovakav postupak učiteljice.

“Svi znamo da paketići čine radosnim svako dijete, pa tako i u Vukovaru. U pitanju je pogrešna procjena, ne smijemo djeci da uskraćujemo veselje i radost”, rekao je Penava.

Ipak, dogradonačelnik se ne slaže s njim. Kako kaže, “ne treba ovaj događaj predimenzionirati, ali ga treba smjestiti u okvire grada Vukovara, sredine u kojoj živimo i svega što se ovdje događalo, pa i kada je u pitanju dvojezičnost”, odgovorio mu je dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković.

Osnovna škola “Nikola Andrić” ima oko 230 učenika, od kojih je nešto više od 100 srpske nacionalnosti.

0 Shares
0 Shares
Copy link