U znak sjećanja na rodne Miruše podigli crkvu u bilećkom Zlatištu

BILEĆA – Crkva Svete Petke u bilećkom naselju Zlatište, podinuta najvećim zalaganjem i radom mještana iseljenih prije 50 godina iz potpoljenog sela Miruše u dolini Trebišnjice, danas je osveštana uz prisustvo vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija, kao i uz veliki broj sveštenika i vjernika. Svetu tajnu krštenja u ovoj crkvi danas je primilo dvanaestoro djece.

Osveštanje Crkve Svete Petke u zlatištu (FOTO: Moja Hercegovina)
Osveštanje Crkve Svete Petke u zlatištu (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima Vida Mišeljića, jednog od mještana i čovjeka koji je sjedio na čelu odbora za građenje ovog hrama, u potopljenom selu Miruše ostale su dvije crkve koje, nažalost, nisu izmještene. Zbog toga su mještani naselja Mrežica, Stanica i Zlatište, koje dijelom nastanjuju nekadašnji žitelji Miruša, odlučili da sagrade ovaj hram, kako bi imali mjesto gdje su „svi jednaki u ljubavi i u slozi“.

– Sada imamo mjesto gdje ćemo se Bogu moliti. Evo, kud će veća radost od 12 krštenja koliko ih je danas ovdje bilo. Biće ubrzo i vjenčanja, a to je ono što će nas najviše obradovati – ističe Mišeljić.

Vido Mišeljić ispred Crkve Svete Petke (FOTO: Moja Hercegovina)
Vido Mišeljić ispred Crkve Svete Petke (FOTO: Moja Hercegovina)

Današnje veliko krštenje i za vladiku Grigorija predstavlja ono što je, kako je rekao, utrostručilo radost osveštanja ove crkve.

Vladika Grigorije (FOTO: Moja Hercegovina)
Vladika Grigorije (FOTO: Moja Hercegovina)

– Time što smo krstili dvanaestero divne djece njihovi divni roditelji i kumovi pokazali su da ovdje ima budućnosti, da ima života, da ima smisla, sreće, radosti, dobrote i svetosti, i nisu mogli izabrati ljepši dan da se krste od dana kad je osvećena njihova crkva. Hvala svima onima koji su iselili iz doline Trebišnjice i ovdje se naselili, i nisu zaboravili ko su i šta su, i crkvu svoju da ne ostavljaju i da grade. A nije ni čudo što oni znaju šta je crkva kad su odrasli pored Kosijereva i pored Dobrićeva. Zato je danas veliki dan – istakao je vladika Grigorije.

Mještanin naselja Mrežica Predrag Čuknić danas je u hramu Svete Petke krstio svoje tri ćerke od 13, sedam i dvije godine, zbog čega je, kaže, danas najsrećniji otac koji postoji.

– Od prvog dana kada smo se dogovorili da ćemo graditi crkvu čekao sam da krstim svoje troje djece u njoj. Napokon sam to dočekao. Ova crkva je za nas ovdje najljepša stvar koja nam se desila u zadnjih desetak godina – priča Čuknić.

 

Predrag Čuknić sa svojim ćerkama (FOTO: Moja Hercegovina)
Predrag Čuknić sa svojim ćerkama (FOTO: Moja Hercegovina)
Vladika Joanikije (FOTO: Moja Hercegovina)
Vladika Joanikije (FOTO: Moja Hercegovina)

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije poželio je mještanima da im osvećenje ovog hrama donese sreću i veliku radost i da im se sa njim sve izmijeni na dobro.

– Da vam ovaj hram unese novi život, novu radost u vaša srca i u vaše domove. Zbog toga se i gradi ova svetinja da se u nju sabiramo, da se u njoj osvećujemo da bismo i mi ostali hramovi Boga živoga. Sveta Petka je zaštitnica svih nas, i nas Srba pravoslavnih i Bugara i Grka i Rumuna i Rusa, ona je povezala sve pravoslavne narode – istakao je vladika Joanikije.

Kumovi hrama su Zdravko Mišeljić, vlasnik firme „No-Mi“ iz Herceg Novog, i načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić.

 

Kumovi hrama Miljan Aleksić i Zdravko Mišeljić sa vladikama
Kumovi hrama Miljan Aleksić i Zdravko Mišeljić sa vladikama

Nakon liturgije, ispred hrama upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program ispunjen zdravicama, izvornom pjesmom, recitacijama i igrom folklornih ansambala.

Jelena Denda

Autor