Početna  /  U Zagrebu sutra misa za Hitlerove generale
Hrvatska

U Zagrebu sutra misa za Hitlerove generale

U Bazilici srca Isusovog u Zagrebu za subotu u 17h zakazana je misa za “35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika NDH”, piše Indeks.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako navode, to stoji u lecima kojima se poziva na ovaj događaj, a reč je o visokim časnicima koji su u jesen 1945. pogubljeni kao ratni zločinci.

Misa se ne spominje na internetskoj stranici župe, a odgovor na telefonske pozive nije bilo moguće dobiti, navodi ovaj portal.

Antifašistički Vjesnik je istražio ko su neki od spomenutih ustaških časnika za koje je zakazana misa.

Ustaški general Antun Nardeli zapovedao je ustaškim snagama u istočnoj Bosni. Zabeleženo je da je svojim vojnicima zapovedio: “Sve što hoda na dve noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite.”

Nardeli je kasnije bio jedan od ustaških zapovednika u napadima na Petrovu goru, gde je oko 1.800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore.

Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su zapovednici u ofanzivi na Kozaru, u kojoj je ubijeno i internirano više od 50.000 civila.

General Tomislav Sertić predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici. General Slavko Skoliber, zapovednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zbora stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu.

Njegov zadatak bio je onemogućiti beg logorašima, ili pokušaj oslobodilačke akcije partizana.

Prema knjizi “Na suđenju” 1945. godine zaključeno je da Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za sprovođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Ante Pavelić i Mile Budak, piše Antifašistički Vjesnik, preneo je Index.hr.

0 Shares
0 Shares
Copy link