Utorak, 28.01.2020
More
  Početna Vijesti

  U Zagrebu sutra misa za Hitlerove generale

  Podijeli:

  U Bazilici srca Isusovog u Zagrebu za subotu u 17h zakazana je misa za “35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika NDH”, piše Indeks.

  Foto: Thinkstock
  Foto: Thinkstock

  Kako navode, to stoji u lecima kojima se poziva na ovaj događaj, a reč je o visokim časnicima koji su u jesen 1945. pogubljeni kao ratni zločinci.

  Misa se ne spominje na internetskoj stranici župe, a odgovor na telefonske pozive nije bilo moguće dobiti, navodi ovaj portal.

  Antifašistički Vjesnik je istražio ko su neki od spomenutih ustaških časnika za koje je zakazana misa.

  Ustaški general Antun Nardeli zapovedao je ustaškim snagama u istočnoj Bosni. Zabeleženo je da je svojim vojnicima zapovedio: “Sve što hoda na dve noge ubijte, a sve što hoda na četiri noge dovedite.”

  Nardeli je kasnije bio jedan od ustaških zapovednika u napadima na Petrovu goru, gde je oko 1.800 ljudi uhvaćeno i odvedeno u koncentracione logore.

  Josip Šolc, Artur Gustović i Mirko Gregorić bili su zapovednici u ofanzivi na Kozaru, u kojoj je ubijeno i internirano više od 50.000 civila.

  General Tomislav Sertić predvodio je ekspedicije kojima je primarni cilj bilo uništenje srpskog civilnog stanovništva u Lici. General Slavko Skoliber, zapovednik Prvog domobransko-ustaškog slavonskog zbora stacioniranog u Novoj Gradiški bio je jedan od najodgovornijih za omogućavanje neometanog rada logora smrti u Jasenovcu.

  Njegov zadatak bio je onemogućiti beg logorašima, ili pokušaj oslobodilačke akcije partizana.

  Prema knjizi “Na suđenju” 1945. godine zaključeno je da Slavko Skoliber snosi jednaku krivicu za sprovođenje ustaškog genocidnog plana kao i njegovi ideološki arhitekti Ante Pavelić i Mile Budak, piše Antifašistički Vjesnik, preneo je Index.hr.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI