U utorak razmatranje žalbi na oslobađajuću presudu Naseru Oriću

Apelaciono odjeljenje Suda BiH zakazalo je za 8. maj razmatranje žalbi na presudu komandantu  Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću koji su prvostepeno oslobođeni po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, najavljeno je iz Suda.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih riječi Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih riječi odbrane 12. septembra.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić rekao je, u obrazloženju oslobađajuće presude, da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi Orić i Muhić u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba.

On je naveo da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svjedoka “O1” koji, prema ocjeni Vijeća, nije bio vjerodostojan.

Maksumić je naglasio da je Tužilaštvo moralo biti svjesno kontradiktornosti iskaza ovog svjedoka koje je dao tokom istrage i na glavnom pretresu.

Predstavnici žrtava su nakon izlaska iz sudnice rekli da je “Orić za njih i dalje zločinac” i da se pitaju “kako nakon ove nepravde živjeti zajedno”.

Početak ročišta zakazan je u 9.00 časova.

Autor