Početna  /  U Trebinju otkriven i osveštan spomenik patrijarhu Pavlu
Hercegovina Teme i komentari Trebinje

U Trebinju otkriven i osveštan spomenik patrijarhu Pavlu

TREBINJE – Spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu večeras je svečano otkriven i osveštan u porti Sabornog hrama u Trebinju, uz prisustvo velikog broja vjernika. 

Svečano otkrili spomenik patrijarhu Pavlu – Dragan Davidović i Sara Nikolić (FOTO: Moja Hercegovina)

Ovo je prvi spomenik patrijarhu Pavlu u Republici Srpskoj, a osveštali su ga episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, slavonski Jovan i arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan.

Prema riječima vladike Grigorija, spomenik je postavljen pokraj puta prema crkvi “kako bi nas opominjao i podsjećao da za sve nas ima nade”.

– Ovaj izuzetan rad nas Hercegovce podsjeća ne samo na patrijarha nego i na njegovo pirjateljstvo prema ovoj zemlji i eparhiji koju je osnovao Sveti Sava. Kao episkop raško-prizrenski, patrijarh Pavle posjećivao je često našu eparhiju, a tokom rata je više puta dolazio u Trebinje i Hercegovinu. Bio je iskren prijatelj mojih prethdonika, Vladislava Mitrovića i Atanasija Jeftića, a mene je prije 11 godina rukopoložio i podržavao očinski i bratski – istakao je vladika Grigorije.

On se prisjetio kako je patrijarh Pavle prihvatio prenos moštiju Svetog Vasilija i kako je zdušno učestvovao u prenosu tijela Jovana Dučića u njegovo Trebinje.

– Najviše od svega se sjećam onog Preobraženja 1995. godine, kada je u litiji išao sa nama, a mnogi loši glasovi su tada nama najvljivali propast sličnu onoj u Kninu. On nas je tokom strašnog rata opominjao da budemo ljudi – kazao je vladika Grigorije.

Spomenik su otkrili njegova autorka, vajarka iz Beograda Sara Nikolić, i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović. Nikolić je večeras kratko poručila da joj je drago što je spomenik postavljen baš u Trebinju, te dodala da je potpuno sigurna da je on na pravom mjestu.

Slavica Stanković, predstavnica firme “Integra inženjering” koja je finansirala livenje ovog spomenika, ovom prilikom poručila je da je njena firma odlučila da na ovako simboličan način da podršku kulturi.

– Odlučili smo da damo podršku djelima koja će ostati da svjedoče o nama i o našoj zajednici, svjesni da zemlja i narod koji nemaju prepoznatljivu kulturu ne mogu da računaju na ravnopravnost pred svijetom i na poštovanje. Drago nam je da u to ime uručimo ovaj dar gradu Trebinju, jer naš dragi patrijarh Pavle ovdje pripada – kazala je Stanković.

Spomenik blaženopočivšem patrijarhu Pavlu visok je 2,13 metara.

2.5K Shares
2.5K Shares
2.5K Shares
Copy link