Početna  /  U Trebinju održana 9. zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske (A moglo je i poslije Opštih izbora, ili nije?!)
Hercegovina Republika Srpska Srbija Trebinje

U Trebinju održana 9. zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske (A moglo je i poslije Opštih izbora, ili nije?!)

U Trebinju je danas održana 9. zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske. Sjednici su prisustvovale premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović, te brojni ministri ove dvije vlade. Razgovarano je o zajedničkim projektima, koji su već započeti i o onima koji će se dogoditi u budućnosti, a sve u cilju unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i Srpske. Na današnjoj sjednici usvojeno je 16 zaključaka. Kako nam je rečeno, sjednica je bila zatvorena za medije, a konferencija za medije, koja je uslijedila nakon potpisivanja memoranduma o saradnji, takođe je bila (polu)zatvorena za medije, jer su, očito po dogovoru, riječ dobile RTRS, RTS i agencija Srna, nakon čega je konferencija zatvorena, bez pitanja da li ima još pitanja. Saradnja sa zemljama regiona i svijeta je itekako značajna, no postavlja se pitanje da li je suvislo organizovati ovakvu sjednicu u izbornoj godini, nešto više od mjesec dana pred Izbore? Premijerka Brnabić je u tri navrata čestitala predsjedniku Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović na izuzetnim uspjesima i razvoju Republike Srpske, čime je favorizovana aktuelna vlast od strane premijerke države koja ima veliki uticaj kod biračke populacije u Republici Srpskoj. Možda se sa zajedničkom sjednicom moglo sačekati dok prođu Izbori, a kako je prethodna zajednička sjednica održana u novembru prošle godine, možda je i sada taj mjesec bio više u duhu demokratije no mjesec uoči Opštih izbora.

Premijeri vlade Republike Srpske i Srbije, Željka Cvijanović i Ana Brnabić, danas su u Trebinju, na devetoj zajedničkoj sjednici dvaju vlada, u prisustvu ministara, razgovarali o zajedničkim projektima, o projektima koji će se implementirati u bliskoj budućnosti, kao i o regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, a sve u cilju unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i Republike Srpske. Premijerka Srpske, Željka Cvijanović, istakla je da je usvojeno 16 značajnih zaključaka. Javnost je ostala uskraćena za informaciju koje su to važni zaključci koji su danas usvojeni. Nakon toga, potpisani su memorandumi i sporazumi između dvije vlade.

Memorandum o saradnji vlada Srpske i Srbije u oblasti energetike potpisali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su memorandume o međusobnom priznavanju “velikih licenci” i o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola. Potpisan je i sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, a potpisnici ovog sporazuma  su ministri unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović.

Potom su se premijerke obratile prisutnima, ističući značaj saradnje Srpske i Srbije te navodeći projekte koji su u toku, kao i one koji se planiraju u budćnosti. Premijerke nisu propustile priliku da se međusobno pohvale, te dodijele brojne komplimente, po sistemu ”ja tebi vojvodo, ti meni serdare”. Premijerka Srbije je u tri navrata čestitala predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović na izuzetnim rezultatima i napretku u svim granama, što predstavlja svojevrsno favorizovanje pred Opšte izbore koji će u BiH biti održani 7. oktobra. Možda se, s tim u vezi, mogo razmisliti o terminu zajedničke sjednice nakon Opštih izbora u BiH.

Nakon toga, upriličena je konferencija za medija, a voditeljka programa zamolila je prisutne medije za razumjevanje i strpljenje, te redom dala riječ predstavnicima RTRS-a, RTS-a i novinske agencije SRNA. Nakon toga, konferencija je naprasno završena, bez pitanja voditeljke da li ima još pitanja. Nakon konferencije za medije, premijerke Srbije i Srpske svečano su otvorile vrtić ”Srbija” u trebinjskom naselju Gorica, čiju je izgradnju finansirala vlada Srbije.

Saradnja sa zemljama regiona i svijeta je itekako značajna, no postavlja se pitanje da li je suvislo organizovati ovakvu sjednicu u izbornoj godini, nešto više od mjesec dana pred Izbore? Pogotovo imajući u vidu uticaj Srbije i zvaničnika Srbije na stanovništvo Republike Srpske. Danas je bilo govora o Republici Srpskoj koja je u snažnom procesu razvoja, a zapostavljala se činjenica da je baš danas objavljeno da će dug Srpske do kraja godine porasti za nekih pola milijarde konvertibilnih maraka, nije bilo govora o nezadovovoljstvu određenog broja građana Srpske, nije bilo govora ni o tome da ni dvije prosječne plate, koje su u velikoj mjeri ”naduvane”, nisu dovoljne za pokrivanje potrošačke korpe… Takvim stvarima nije ni mjesto na ovakvim sjednicama, ali ni predizbornoj kampanji nije takođe mjesto na jednoj ovakvoj sjednici. Nije prvi put da zvaničnici Srpske i Srbije ”čuvaju” pozicije jedno drugom, ukoliko nije u pitanju politički pobačaj. No, i to je izglađeno, jer politika je k*rva, jeste i biće.

Igor Svrdlin

44 Shares
44 Shares
Copy link