Početna  /  U Trebinju obilježen Evropski dan parkova
Hercegovina Trebinje

U Trebinju obilježen Evropski dan parkova

U gradu na Trebišnjici je po prvi put obilježen Evropski grad parkova, koji Evropa proslavlja već 20 put. U trebinjskom gradskom parku ”Jovan Dučić”, zabavu za najmlađe priredili su crnogorski animatori. Ovom prilikom, zasađene su i nove sadnice, zahvaljujući donatorima. 

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obilježen širom Evrope 1999. godine. Od ove godine, i Trebinje se upisalo na mapu evropskih gradova koji 24. maja obilježavaju Evropski dan parkova.

Brojnim trebinjskim mališanima upriličena je priredba koju su izveli mladi animatori iz Nikšića. Mališani iz trebinjskih vrtića i osnovnih škola, kojim su se pridružili i mališani iz Foče, veselili su se u jednočasovnom programu sačinjenom od akrobatskih, klovnovskih i mađioničarskih tačaka, a atmosferu su dodatno podizali poznati zvuci dječijih pjesmica. U trebinjskom parku upriličena je i izložba likovnih radova djece iz vrtića ”Naša radost”.

Svijest o značaju ekologije bezuslovno treba podizati, a jedan od načina ukazivanja značaja i neophodnosti zaštite životne sredine je današnji datum i manifestacija održana u trebinjskom parku. Po mišljenju mnogih, trebinjski park je jedan od najljepših u regionu i svakako se potpuno zasluženo našao na mapi gradova koji na ovaj način obilježavaju današnji datum i ukazuju na značaj ekologije.

Igor Svrdlin

 

7 Shares
7 Shares
Copy link