Početna  /  U Sarajevu obilježen Dan nezavisnosti SAD: Dejton i BiH će biti zauvijek povezani
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Vijesti

U Sarajevu obilježen Dan nezavisnosti SAD: Dejton i BiH će biti zauvijek povezani

SARAJEVO – Američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je večeras u Sarajevu na prijemu povodom 4. jula – Dana nezavisnosti SAD da prisustvo delegacije grada Dejtona na proslavi 240 godina postojanja SAD pokazuje duboku povezanost dvije zemlje.

morin-kormak-ambasada-sad
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

“Naravno, građani Dejtona gaje posebno prijateljstvo sa ovom zemljom. Mirovni pregovori koji su tamo održani prije više od dvije decenije znače da će Dejton i BiH biti zauvijek povezani”, rekla je ambasador Kormak obraćajući se zvanicama iz političkog, vjerskog i društvenog života, te diplomatskog kora.

Ona je dodala da stanovnici Dejtona shvataju sličnosti koje postoje između dvije zemlje, vjerovatno bolje od većine Amerikanaca.

“Oni razumiju sličnosti između naših početaka i naših temelja, da su Amerika i BiH dvije zemlje u kojima su se građani iz raznih krajeva i sa drugačijom prošlošću usudili zajednički oblikovati budućnost”, rekla je ambasador SAD.

Kormakova je istakla i da BiH ima otvorena vrata za članstvo u EU napominjući da su se politički lideri i stranke obavezali da će pratiti taj put i da je vrijeme da prevaziću razlike u stavovima.

Ambasador Kormak se tokom obraćanja zahvalila i predstavnicima 22 kompanije koje su povezane sa američkim firmama, koje su dale doprinos za obilježavanje Dana nezavisnosti u Ambasadi SAD u Sarajevu.

Izvor: SRNA

0 Shares
0 Shares
Copy link