Početna  /  U Sarajevu čekaju sankcije za Dodika! Ako ih ne bude najavljuju vraćanje na ustav RBiH
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

U Sarajevu čekaju sankcije za Dodika! Ako ih ne bude najavljuju vraćanje na ustav RBiH

Sve izvjesnije je da u BiH nema mogućnosti za dogovor političkih lidera, a nakon jednsotranih i radikalnih poteza SNSD-a, i SDA odgovorila slično, podgrijavajući već uzavrelu atmosferu.

Bez konkretnog plana i programa, SDA kao najveća partija u FBiH je kao jedini odgovor politici SNSD-a i partija iz RS koje već mjesecima ne glasaju u institucijama BiH i koje traže vraćanje prenesenih nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, suprostavila svakodnevno insistiranje na sankcijama i rješenju sa strane.

Za njima je krenuo i veći dio drugih političkih subjekata registrovanih u Sarajevu odbacujući bilo kakvu mogućnost rješenja unutar granica BiH za trenutnu krizu. Jer, sve oči su uprte u međunarodnu zajednicu (SAD i EU) od kojih se očekuje da sankcionišu one koji su suprostavljeni njihovim politikama i donesu rješenje koje bi trebalo odblokirati BiH.

U slučaju da se to ne desi, kako su nam potvrdili iz SDA, oni znaju šta će. Na radikalne poteze reagovaće još radikalnije: “Dovesti Dejton u pitanje i vratiti se na ustav RBiH koji je važio prije Dejtona.”

Adil Osmanović, poslanik u Parlamentu BiH (SDA) kaže za BUKU da SDA očekuje da sve parlamentarne političke stranke u BiH se ponašaju u skladu sa ustavom, zakonom i poslovnicima o radu najviših zakonodavnih tijela.

On dodaje da sa svima koji po njemu rade suprotno nema razgovora.

“Ako neko ne želi da se ponaša u skladu sa tim, želi da vrši opstrukciju onda se mora postaviti pitanje odgovornosti i mora se odgovarati za pokušaj blokade državnih institucija. Pitanje je samo da li će to uraditi domaće institucije, kada su u pitanju sankcije ili međunarodna zajednica. Ovo kako se ponaša SNSD i opozicione stranke iz entiteta Republika Srpska je pokušaj državnog udara i rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako bi se ponašali u skladu sa Ustavom i Dejtonom onda nije teško doći do toga što oni stalno pozivaju da se razgovara. Razgovarati se treba u institucijama ove države”, kaže Osmanović.

On kaže da ako ćemo gledati ko su krivci za ovo stanje onda je tome najmanje doprinijela SDA. Navodi da oni jesmo za razgovor, ali samo unutar institucija ili među liderima partija uz posredstvo međunarodne zajednice i pod uslovom da to bude dogovor za povratak u institucije.

Na pitanje šta ako ne bude sankcija za Dodika i predstavnike vlasti u RS on odgovara:

“Ukoliko ne bude sankcija i ako se ovako nastavi, a očigledno se radi na rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ako sve predstavljate da je to urađeno pod pritiskom međunarodne zajednice onda će i sam Dejtonski mirovni sporazum doći u pitanje. On nije idealan sporazum i smatram da će jedino rješenje biti da se Dejton dovede u pitanje i da se vratimo na Ustav RBiH koji je važio prije Dejtona”, kaže Osmanović i ponavlja:
“Vraćanje u institucije i tad je moguće razgovarati. Ovo ostalo je ucjena i pritisak da se neke stvari prihvate koje su kršenje ustava i zakona i na to niko nema pravo.”

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da je ovdje na sceni pokušaj da se odgovornost prebaci na strance.

“Što se tiče bošnjačke politike ona je svedena samo na jedno. Krizu će riješiti međunarodne institucije i to je filozofija koju Bošnjaci imaju od momenta potpisivanja dejtonskog sporazuma na ovamo stvarajući ambijent da su stranci odgovorni za rješavanje svih kriza. Stranci opet imaju koncepciju u svojoj glavi sa samo dva moguća izlaza. Jedan je da će Vučić ubijediti Dodika da se smiri, od čega su očigledno odustali, a drugi sankcijama ćemo ga natjerati da se vrati. To je bježanje od realnosti. Postoji dosta problema koji se trebaju rješavati, ali ne na ovaj način. Bez iskrenog i otvorenog razgovora, posebno taj razgovor moraju voditi, a ne odbijati predstavnici bošnjačkog naroda, BiH nikad neće ući u fazu mira i stabilnosti bio tu Bakir, Dodik ili neko drugi. Jer, realni problemi nisu doživjeli svoje rješenje. Ako će se rat nastaviti sa tim čije je poljoprivredno zemljište ili čija je šuma ulazimo u zatvoreni krug u kojem nema rješenja”, kazao je Ivanić za BUKU.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je najveći problem političara u BiH da oni ne umiju međusobno razgovarati.

“Oni ne slušaju niti ne žele slušati sagovornika, za njih je razgovor monolog, u kojem samodopadljivo i narcisoidno slušaju sopstvene mudrosti, koje su nas u praktičnom životu zaglavile u popriličnoj kaljuži. Oni nisu demokrate po opredjeljenju i za njih je kompromis slabost. Razgovor u političkom rječniku BiH znači da mora biti kako svako od njih ponaosob želi i hoće, kompromis to sam ja”, kaže Topić za BUKU.

Prema njenim riječima, drugi problem je što su se uvaljali u mentalitetu nerada, u smislu da gotovo uvijek traže da neko drugi riješi probleme koje su oni stvorili.

“I onda uglavnom okrivljuju te iste od kojih očekuju rješenje onog što su sami zakuhali.”

Treći problem je u tom  autoritetu izvana koji je pozvan da donese rješenje.

I tu imamo izokrenutu percepciju, kaže naša sagovornica. Ona objašnjava da se političari vode onim kako smo svi uvijek u pravu, a pravo na donošenje rješenja ima ona međunarodna strana koja drži „našu“ političku stranu.

“Oni koji podržavaju sankcije, među njima i dio građana očekuju da neposlušne političare kazne međunarodni zvaničnici i  institucije, pri tome ne pitajući se kako samo decenijama funkcionišu po izvrnutoj logici – decenijama ne koriste svoje izborno pravo da bi sankcionisali loše politike i političare. Drugi dio političara i javnosti jača svoja patriotska osjećanja izgovarajući to ‘istorijsko’ NE mrskim strancima, koji bi kažnjavali, ‘paleći’ se na emocije i identifkujući sve one sa manjom patriotskih krvnih zrnaca”, kaže Topić.

Dakle, ovdašnji političari koji suvereno vladaju politčkim prostorom zadnjih dvije decenije stvorile su savršen recept prodavanja magle, manipulacije, dok malo ko propituje posljedice ovakvih politika, kaže ona.

“A to je da je ovo najsiromašniji prostor u Evropi, da je sve više siromašnih, da su nam  zdravstveni i obrazovni sistemi loši, mladi ljudi bez perspektive, putevi i ceste izbušeni kao švicarski sir. Očito je neko drugi kriv za sve to”, rekla je Topić za BUKU.

Izvor: BUKA

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap