Početna  /  U RUGIP-u nema “stezanja kaiša”: Ne mare za krizu, na iće i piće potrošili 23.000 KM!
Istrage Izdvajamo

U RUGIP-u nema “stezanja kaiša”: Ne mare za krizu, na iće i piće potrošili 23.000 KM!

Bosiljka Predragović
Čuvena misao premijera RS Radovana Viškovića da “čovjek bez hrane i pića može izdržati mjesec i po dana”, očigedno se nije “primila” među čelnim ljudima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), koji su za samo nekoliko mjeseci prošle godine, na račun budžeta, pojeli i popili skoro 23.000 maraka!

Osim što su obimno jeli i pili, Viškovićeva stranačka koleginica i direktorka RUGIP-a Bosiljka Predragović, kao i ostali članovi uprave te republičke ustanove, izgleda da puno pažnje nisu obraćali ni na epidemiološke mjere zbog pandemije korona virusa, pa su u jeku prošlogodišnjih restrikcija kojih se strogo pridržavala većina građana, “mezetluke” na račun države organizovali u ugostiteljskim objektima širom Srpske.

Naime, prema zvaničnim podacima o dodjeli ugovora za neprioritetne hotelske i ugostiteljske usluge, odnosno interne i eksterne reprezentacije u zemlji i inostranstvu za 2020. godinu, čelnici RUGIP-a su od aprila do decembra na iće i piće potrošili tačno 22.887,39 KM.

Prema tim istim podacima, gastronomski specijaliteti hotela i restorana “Ćubić” u Laktašima posebno su se osladili članovima uprave RUGIP-a, pa su tamo samo za jedan dan, 9. juna prošle godine, na troškove reprezentacije spiskali skoro 3.000 KM!

Ukupno, restoranu hotela “Ćubić”, koji posluje u sklopu preduzeća “Niskogradnja” Laktaši, od juna do decembra prošle godine iz RUGIP-a je za hranu i piće plaćeno 5.566,22 KM.

Skoro identična suma za troškove reprezentacije pojedena je i popijena u restoranu Globus TIM-a, u Dvorovima kod Bijeljine, gdje su se prošle godine čelnici RUGIP-a častili od juna do novembra. Potrošeno je ukupno 4.250,70 KM.

Bogatu gozbu RUGIP-ovci su organizovali i 23. juna u hotelu “Damis” u Palama, gdje su samo tog dana “smazali” 1.826,5 KM.

Ceh u hotelu “Damis” za istu družinu, 27. novembra prošle godine, iznosio je 245,73 KM.
Iako RUGIP nije turistička organizacija, u toj ustanovi izgleda nisu željeli da zapostave ni južne dijelove Srpske pa su samo za jedan dan, 22. juna prošle godine, na troškove reprezentacije u hotelu “Leotar” u Trebinju potrošili 1.793,67 KM.

Takođe, u restoranu “Pogled”, koji se nalazi u Han Pijesku, RUGIP-ovci su na račun države 19. avgusta pojeli i popili skoro 300 maraka.

Od prezentacije RUGIP-a “u zemlji i inostranstvu” koristi je imalo i preduzeće “Frutela” d.o.o Banjaluka, kojoj je od aprila do decembra prošle godine isplaćeno 8.912,5 KM.

Visoki funkcioner SDS-a Dragan Mektić za Moju Hercegovinu kaže da bahato trošenje budžetskog novca za heodonistička uživanja članova uprave RUGIP-a “pokazuje kolika je bezosjećajnost članova vladajuće klike u RS za probleme običnih građana”.

To je samo vrh ledenog brijega. Možete zamisliti koliko novca se bahato troši u ostalim institucijama ako u RUGIP-u, koji nije ni Vlada niti neka druga vodeća ustanova, toliko narodnih para troše za iće i piće svojih funkcionera”, kaže Mektić za naš portal.

On dodaje da je posebno bezobzirno i šokantno to što su “derneci” članova uprave RUGIP-a organizovani u vrijeme teške ekonomske krize i pandemije korona virusa.

“Dok ogromna većina građana jedva sastavlja kraj sa krajem, a redovi ispred javnih kuhinja su sve duži, za pripadnike vladajuće kaste očigledno nema krize. Ovo je dno dna i najbolji pokazatelj s kakvom vlasti imamo posla”, kaže Mektić.

Da za direktorku RUGIP-a Bosiljku Predragović očigledno nema krize, Moja Hercegovina je dokazala i tekstom objavljenim u septembru prošle godine, kada smo objelodanili dokumente o tome kako se Predragovićeva, na račun budžeta, “ponovila” novim službenim automobilima vrijednim 40.000 KM.

Predragovića je široj javnosti, inače, postala poznata sredinom ove godine, kada je objavljeno da je za jedine advokate ovlaštene da zastupaju tu ustanovu postavila dvojicu svojih stranačkih kolega iz SNSD-a, Stojana Vukajlovića i Borislava Rakića. Za te poslove, kako je navedeno, RUGIP je izdvojio 21 milion KM. Podsjećamo i da se Vukajlović, koji je odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, u medijima ove godine takođe uspio „proslaviti“ po tome što je na namještenoj licitaciji za simboličnu sumu kupio četiri stana, poslovni prostor i vikendicu na najatraktivnijim lokacijama u najvećem gradu Srpske.

Prema pisanju portala Capital.ba, Advokatska komora RS krajem prošle godine donijela je odluku da protiv direktorice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljke Predragović podnese krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Prema navodima istog portala, Predragovićeva je koristila zakonske i pravne nedorečenosti te je samo određenoj grupi advokata davala unosne poslove, angažujući ih kao privremene zastupnike dok je ostale ignorisala.

Ona je tako omogućila pojedincima da za samo godinu dana zarade i do 250.000 KM, za uglavnom protokolarne poslove, što je pokušala opravdati time da nju “ništa ne obavezuje da advokate imenuje po redoslijedu”.

Nakon što su objelodanjeni podaci o zastupnicima i njihovim zaradama u javnosti se podigla velika prašina, pogotovo među advokatima koji su tražili da komora reaguje kako bi se zaveo red i spriječila diskriminacija.

Kako bi se ovakvo ponašanje spriječilo u budućnosti i advokati bili ravnopravno zastupljeni, Izvršni odbor komore je, pored krivične prijave protiv Predragovićeve odlučio i da pokrene inicijativu za izmjene i dopune Zakona o opštem upravnom postupku RS.

Takođe najavljena je i apelacija Ustavnom sudu BiH kao i instituciji Ombudsmena BiH.

Istraživački tim Moje Hercegovine

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap