Početna  /  U Republici Srpskoj 114 novih slučajeva zaraze virusom korona
Republika Srpska

U Republici Srpskoj 114 novih slučajeva zaraze virusom korona

U posljednja 24 časa registrovana su 114 nova slučaja virusa korona u Republici Srpskoj, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković.

Radi se o 64 muške i 50 ženskih osoba, od kojih je 24 mlađe, 77 srednje i 13 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 27 osoba je iz Banjaluke, po 12 iz Zvornika i Bijeljine, 10 iz Trebinja, po šest iz Pala i Prijedora, četiri iz Rudog, po tri iz Sokoca, Ljubinja, Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Bileće, po dvije iz Višegrada, Prnjavora, Kozarske Dubice, Laktaša, Gradiške i Srpca i po jedna iz Berkovića, Osmaka, Foče, Doboja, Šamca, Istočnog Sarajeva, Trnova, Vlasenice, Kostajnice i Novog Grada.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Banjaluke.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 3.032 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 138 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.591 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 40.970 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 178, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 47, a u opštim bolnicama 131.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.318 osoba, a nadzor je završen kod 38.764 osoba.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković je istakao da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj.

– Veliki dio opština ima povećan broj pozitivnih lica na virus korona. Došlo je do narušavanje pridržavanja mjera koje su određene, a najveći rizik nose okupljanja građana – rekao je on.

Zeljković je istakao da zdravstveni sistem u ovom trenutku trpi veliki pritisak, apelujući na građane da se strogo pridržavaju svih mjera.

– Instit od samog početka zagovara nošenje maski. Najvažnija mjera je fizička distanca od dva metra. Građani moraju biti svjesni prekoruka Instituta, jer je najveća odgovornost na svakom pojedincu – rekao je on.

9 Shares
9 Shares
Copy link