U Nevesinju obilježen Mitrovdan i otkriven spomenik borcima za slobodu (FOTO)

NEVESINJE – U prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i člana predsjedništva BiH Mladena Ivanića, te uz prisustvo više hiljada stanovnika, Nevesinje se danas prisjetilo ratnih Mitrovdana koji su sačuvali slobodu, a na gradskom trgu je otkriven spomenik oslobodiocima.

Spomenik su otkrili majka dva poginula borca VRS Dušanka Kuzman, Momčilo Vuković koji se rodio neposredno nakon herojske smrti svoga oca, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Dušanka Kuzman kaže da su njeni sinovi poginuli na prvoj liniji boreći se za Republiku Srpsku. Kaze da je ovaj spomenik koji je danas otkrila značajan za Nevesinje i Republiku Srpsku. Samo budite složni, poručila je ona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da je Nevesinje poznato po svome herojstvu, ali je i dodao da se u njega mora ulagati te najavio investicije u infrastrukturu, privredu i zbrinjavanje djece poginulih boraca. Dodik je danas, zajedno sa Novicom Gušićem primio povelju opštine Nevesinje (opširnije u narednom tekstu).

“Ovaj spomenik borcima za slobodu iz svih ratova je pravi dokaz jedinstva ovdašnjeg naroda i pokazatelj da nema podjela po važnim pitanjima”, rekao je Dodik i najavio niz investicija od kojih se izdvaja saniranje puta do međuenttitetske granice u pravcu Mostara, kao i otvaranje firme koja će zapošljavati oko 200 radnika.

Dodik je rekao da je danas, na sastanku sa predstavnicima Opštine, dogovoreno da će RS donirati 450.000 maraka za sanaciju Sportske Dvorane i Doma kulture.

Član predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao da je Mitrovdan poseban praznik za Nevesinje jer je, posebno tokom prve Mitrovdanske ofanzive, izvojevana pobjeda protiv mnogo jače vojne snage, čime je sačuvana Hercegovina.

“Tok rata bi bio mnogo drugačiji da su borbe vođene na ovim prostorima izgubljene i zato dugujemo istinsku zahvalnost tim ljudima koji su, ne samo odbranili Hercegovinu, nego i Republiku Srpsku. Ovaj spomenik simboliše jedinstvo i sve ono što je ovaj kraj dao za slobodu”, rekao je Ivanić.

Načelnik opštine Nevesinje je rekao da je Mitrovdan u Nevesinju dan stradanja i praznik slobode.

“Svake godine se prisjećamo Mitrovdanskih bitaka 1992-94 kojima je, uz velike gubitke, sačuvana srpska Hercegovina. Nikada ranije mi nismo imali svoju državu sa ove strane Drine, i ako neki kažu da ovo nije država mi kažemo da jeste”, rekao je Avdalović i dodao da je veliki doprinos njenom stvaranju dao narod Hercegovine koji je odbranio svoja ognjišta.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić je rekao da je i ovaj spomenik dokaz koliko je Hercegovački korpus doprinio stvaranju Republike Srpske i da će biti trajni podsjetnik na njihovu žrtvu.

Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom u  hramu Vaznesenja Gospodnjeg, koju je  služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. On se u svojoj besjedi prisjetio ratnih Mitrovdana.

“Bili su to teški dani, mnogo vojnika je poginulo, očeva, braće, ali, mnogo veća tragedija bi bila da su ginule majke. One su simbol života i njihovi životi nisu bili ugroženi zahvaljujući tim hrabrim borcima, rekao je Grigorije.

Vijence su položili Mladen Ivanić, Milorad Dodik, predstavnici boračkih udruženja, hercegovačkih opština, ambasador Srbije, delegacija puka “Republika Srpska”, CJB Trebinje i ostali.

Ljubiša Bukvić

Autor