Obilježen dan “Nevesinjske brigade”

NEVESINjE – Parastosom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen-kosturnici na Gvozdu danas je obilježen Dan Osme hercegovačke motorizovane brigade.

nevesinjska-brigada

Veliki broj bivših saboraca i stanovnika Nevesinja okupio se danas u znak sjećanja na slobodarsku brigadu, koja je u odbrambeno-otadžbinskom ratu branila i sačuvala  teritoriju od oko 100 kilometara, a za odbranu Nevesinja i Repubilike Srpske život je dalo 476 njenih pripadnika.

Bivši komandant “Nevesinjske brigade”, pukovnik Ranko Prodanović prisjetio se ratnog puta brigade i naglasio da su sloga i hrabrost karakterisali hercegovačke borce.

“Častan i slavan put brigade dokazuje to što je prva u Republici Sprskoj odlikovana Ordenom Nemanjića, a njeno čojstvo ogleda se u tome što niko od boraca i oficira iz ove brigade nije optužen za ratne zločine”, rekao je Prodanović i zahvalio se borcima iz ostalih hercegovačkih opština, te pozvao boračka udruženja da se u miru ujedine zarad opšteg interesa.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović pozdravio je bivše saborce podsjetivši da je brigada osnovana u najtežim vremenima, nakon egzodusa Srba iz doline Neretve, te spomenuo njen nemjerljiv doprinos u stvaranju Srpske.

“Naročito bih spomenuo proslavljenog komadanta Nevesinjske brigade Novicu Gušića koji je u prvim danima formiranja brigade, obillaskom položaja i dizanjem morala vojnicima, unio mir i disciplinu u vojne redove”, rekao je Šiljegović i istakao da je značajno što obilježavanju svake godine prisustvuje sve više ljudi iz Nevesinja i regije, te  da se time spriječava da herojska djela brigade padnu u zaborav.

Nakon polaganja vijenaca priređeno je druženje bivših saboraca uz evociranje uspomena na odbrambeno-otadžbinski rat.

Ljubiša Bukvić

Autor