Početna  /  U Mostaru osvanula zastava tzv. Herceg-Bosne s likovima Prlića i ostalih uz poruku “Oni dolaze”
Hercegovina

U Mostaru osvanula zastava tzv. Herceg-Bosne s likovima Prlića i ostalih uz poruku “Oni dolaze”

MOSTAR – U Hagu se danas očekuje izricanje drugostepene presude u slučaju Jadranka Prlića i petorice bosanskohercegovačkih Hrvata zbog zločina u ratu. U iščekivanju vijesti iz Haga, u Mostaru je jutros osvanuo transparent u vidu zastave tzv. Herceg-Bosne, slike optuženih uz poruku podrške. 

Transparent je postavljen u mostarskom naselju Balinovac, na ogradi zgrade Biskupije, u ulici Biskupa Čule.

Policija obično ovakve transparente skida nakon prijave građana ili pisanja medija.

Podsjećamo, Haško tužilaštvo bivše čelnike takozvane Herceg-Bosne, odnosno premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića i komandante Glavnog štaba HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, komandanta vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, optužuje za zločine počinjene u sklopu udruženog zločinačkog poduhvata, predvođenog bivšim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koju su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Izricanje drugostepene presude počinje u deset sati.

I “druga strana” Mostara ima poruku

”Ima Veleža, ima Starog Mosta, nestale su ustaše k’o i Herceg Bosna”, napisano je na plakatima koji su postavljeni po Mostaru, uoči presude šestorici nekadašnjih čelnih ljudi “Herceg-Bosne” Jadranku Prliću i ostalima.

FOTO: Radio Sarajevo

Iz mostarske policije ranije su ranije kazali kako će policija reagovati na temelju sigurnosnih procjena o eventualnim događajima i situacijama do kojih može doći.

4 Shares
4 Shares
Copy link