U Mostaru održana novinarska radionica na temu ”Lokalni mediji – nezavisni i slobodni glasovi demokratizacije”

U okviru programa osnaživanja nezavisnih lokalnih medija, u Mostaru je održana radionica ”Lokalni mediji – nezavisni i slobodni glasovi demokratizacije” u organizaciji Centra za građansku suradnju Livno, Centar za razvoj medija i analize i Online magazin ”Žurnal”. Projekt menadžer i moderator radionice bio je Slobodan Golubović, a zainteresovanim novinarima obratili su se i svoja iskustva podijelili novinari Online magazina ”Žurnal” – Branka Mrkić Radević, Davor Obrdalj i Semir Mustafić. Zanimljiva iskustva učesnicima radionice podijelili su novinari ”Žurnala” a učesnici su podijelili svoja iskustva, a dogovorena je i saradnja lokalnih medija sa magazinom ”Žurnal”. 

Foto: Ilustracija

Na novinarskoj radionici koja je u utorak, 20.11. održana u Mostaru, učešće je uzelo desetak novinara iz Bosne i Hercegovine. Na temu ”Lokalni mediji – nezavisni i slobodni glasovi demokratizacije” govorilo se o značaju lokalnih medija, a sve u cilju osnaživanja nezavisnog novinarstva. Ovaj projekat se realizuje od aprila 2018. godine, a trajaće do aprila naredne godine. Učesnicima su se obratili novinari Online magazina ”Žurnal” koji su govorili o svojim iskustvima, a u zanimljivoj i produktivnoj diskusiji, dogovorena je saradnja prisutnih medija sa magazinom ”Žurnal”.

Projekt menadžer i moderator radionice, Slobodan Golubović, za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio je o samom projektu i značaju razvoja nezavisnih medija.

Slobodan Golubović

”Prije dva mjeseca održani su okrugli stolovi na kojima su predstavljena istraživanja koja su obuhvatila mišljenje građana o lokalnim medijima. Danas je ovdje radionica na kojoj će se ostvariti saradnja između lokalnih medija i ”Žurnala”. odnosno civilnog društva uopšte, koje radi na ovom projektu. Projekat je počeo u aprilu prošle godine a trajaće do aprila naredne godine i uključeni su lokalni mediji južnog dijela Bosne i Hercegovine, dakle, Livno, Mostar, istočna Hercegovina, Trebinje. Lokalni mediji i mediji uopšte bi trebali biti korektivni faktori društva, o čemu će svakako biti riječi na današnjoj radionici.” – rekao je Slobodan Golubović, projekt menadžer ovog projekta.

Semir Mustafić, novinar Online magazina ”Žurnal”, govorio je o svojim novinarskim iskustvima. stavljajući akcenat na lokalne priče.

”Mi ćemo danas ispred magazina ”Žurnal” govoriti, odnosno prenijeti svoja iskustva koja smo stekli radeći te lokalne priče prvenstveno, koje su jako bitne za lokalnu zajednicu i u cjelini, za istraživačko novinarstvo. Istraživačko novinarstvo treba da krene od te lokalne priče, od tih lokalnih medija, koji trebaju da budu glas javnosti i građanima prenesu sve ono što bi trebali da znaju i što je u interesu javnosti. Lokalni mediji trebaju da budu temelji društva, temelj istraživačkog novinarstva, oni trebaju da krenu to. Zašto bi mediji iz Sarajeva trebali da pišu o lokalnim temama u recimo, Livnu? Mislim, treba da se bave, istraživački novinar nikad ne zna gdje će ga priča odvesti, u koju sredinu, ali lokalni mediji trebaju da daju tu nit istraživačkog novinarstva u svojoj sredini, jer taj trag novca i kriminala i sve te priče treba da dolaze iz malih sredina pa da se ide ka većem nivou. Mi smo ovdje prvenstveno da prenesemo svoje iskustvo o tome zašto se mediji u lokalnim sredinama ne bave malo više istraživačkim novinarstvom. Zbog čega je to tako, to se sigurno tiče i finansija, da li su ti mediji mogu biti nezavisni, ako su komercijalni, ako žive od marketinga i da li će takvim pričama izgubiti taj vid finansija.” – rekao je Mustafić prisutnim medijima prije početka radionice.

Semir Mustafić

Sa kakvim se pritiskom i da li se suočavaju sa pritiskom u lokalnim sredinama, govorili su učesnici, a u diskusiji sa Brankom Mrkić Radević, Davorom Obrdaljem i Semirom Mustafićem, došlo se do značajnih zaključaka te načelno dogovorena saradnja sa magazinom ”Žurnal”. Ta saradnja će se očitavati u tome što će lokalni novinari – učesnici radionice, imati priliku da u saradnji sa novinarima ”Žurnala” rade priču od lokalnog značaja. Novinari su ponudili zanimljive teme koje bi uskoro trebale biti realizovane.

Semir Mustafić je ”zatvorio” radionicu citatom Džordža Orvela:

”Novinarstvo je pisanje onoga što drugi ne žele objaviti, a sve ostalo su samo odnosi sa javnošću”.

Igor Svrdlin

Autor