Početna  /  U Ljubinju održano premijerno "razmotavanje" knjige "Smotuljci" (FOTO)
Hercegovina Kultura ljubinje

U Ljubinju održano premijerno “razmotavanje” knjige “Smotuljci” (FOTO)

LJUBINJE – Prvo razmotavanje “Smotuljaka” autora Draška Sikimića, na potpuno originalan i nov način, upriličeno je sinoć u ljubinjskoj biblioteci “Dr Ljubo Mihić”.

(FOTO: Radovan Dangubić / MH)
(FOTO: Radovan Dangubić / MH)

“Smotuljci” su prvo knjževno djelo ljubinjskog autora, koji za sebe kaže da bučno razmišlja, a tiho priča.

Sikimić je u pet poglavlja, koja je nazvao gužvanjima, spojio različite pisane forme, pa čitalac u ovoj knjizi može da pronađe aforizme u kojima autor kritikuje društvo i politički sistem, zatim snažne ljubavne stihove i filozofska promišljanja o životu.

Knjiga je iz štampe izašla prije mjesec dana, a putem društvenih mreža priliku da čitaju neke njene dijelove imali su mnogi u zemlji i regionu. Autoru svakodnevno stiže niz pohvala, a najdraža mu je, kaže on, to što mu je mnogo ljudi reklo da će knjigu čitati ponovo.

(FOTO: Radovan Dangubić / MH)
(FOTO: Radovan Dangubić / MH)

Mnogi su mislili da se ove različite forme i načini pisanja ne mogu spojiti u jednu zbirku. Međutim, ja sam to uradio i zato sam i dao naslov “Smotuljci”. Zadovoljan sam. Čekam neki negativan komentar, svi nešto hvale ovo što sam napisao, a to meni ne godi”, kaže Draško.

Nesvakidašnja premijerna promocija u Ljubinju, kako kaže autor, iako nedovoljno pripremana, zadovoljila je njegove kriterijume.

O knjizi se nije govorilo na klasičan način, već se kroz rasprave učesnica programa i pokoju opasku samog autora, publici nastojao približiti sadržaj knjige.

(FOTO: Radovan Dangubić / MH)
Dušica Kovač, Draško Sikimić i Milica Pudar (FOTO: Radovan Dangubić / MH)

Jedna od učesnica promocije Dušica Kovač kaže da joj je veoma drago što je bila dio ove “predstave”, te  se nada da će svako naredno razmotavanje biti sve bolje.

Možda su najjači dio ove knjige aforizmi, a s druge strane kako ćete aforizme porediti sa ljubavnim stihovima. To je nemoguće. Svaki dio ove knjige je poseban. Manje-više, ovo što smo spremali nije bilo po scenariju. Znali smo samo o čemu ćemo pričati, dosta je bilo improvizacije. Meni je jako drago što poznajem Draška, a najdraže mi je što sam sve ovo razumjela i nadam se da ću to moći upotrijebiti u svom životu”, kazala je Dušica.

Izdavač knjige je “Nova poetika” iz Beograda, a glavni urednik ovog izdanja Milomir Bata Cvetković napisao je da je “potrebno ozbiljno spisateljsko umijeće, zavidan talenat i znatno zanatsko iskustvo da se ova nezgodna literarna forma svede na mali broj riječi, a da nas zadovolji svojim kvalitetom”.

Nakon predstavljanja knjige ljubinjskoj publici, u planu su još promocije u Trebinju, Nevesinju i Mostaru.

Nikolija Bjelica

0 Shares

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
Copy link
Powered by Social Snap