U Ljubinju održan javni skup: Građani protiv smjene Nadzornog odbora “Vodovoda”

LJUBINJE – Hitno održavanje sjednice Skupštine opštine Ljubinje, stavljanje van snage odluke o smjeni Nadzornog odbora JP “Vodovod” iz Ljubinja, te potpisivanje peticije protiv smjene Nadzornog odbora, zaključci su doneseni na večerašnjem javnom skupu koji su organizovali predstavnici Mjesnih zajednica i građani Ljubinja povodom smjene Nadzornog odbora ljubinjskog “Vodovoda”.

Građanima Ljubinja večeras  su se obratili vd. direktora JP “Vodovod” Radenko Ćuk, predsjednica Skupštine opštine Ljubinje Persa Klimenta, vlasnik preduzeća “Koka produkt” Duško Koljibabić, te načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Iako su bili pozvani svi odbornici SO Ljubinje, večerašnjem skupu prisustvovali su samo odbornici SDS-a i jedan odbornik SP-a.

Obraćajući se građanima Ljubinja, Radenko Ćuk je istakao da se u posljednih godinu dana situacija u Vodovodu mnogo poboljšala, budući da su smanjena sva dugovanja prema radnicima, te utrošak električne energije za 20.000 KM.

Ćuk je naglasio da su građani Ljubinja imali uredno snabdijevanje vodom privrednih subjekata zahvaljujući odličnoj saradnji sa smijenjenim Nadzornim odborom.

„Početkom februara imenovan je novi Nadzorni odbor „Vodovoda“ čiji su članovi bili predstavnici najvećih ljubinjskih privrednih subjekata. Postojala je  izuzetno velika želja da se stanovništvo uredno snabdijeva vodom. Konačan sud o poslovanju mogu dati sami potrošači koji znaju da li su imali vode ili nisu. Zahvalio bih se svim članovima Nadzornog odbora na nesebičnoj podršci, svim potrošačima i svim onim koji su meni kao direktoru pomogli na neki način. Građani vi ste jedini relevantan sud, na kraju će biti kako vi presudite“, rekao je Ćuk.

Predsjednica  Skupštine opštine Ljubinje Persa Klimenta istakla je da prilikom smjene Nadzornog odbora „Vodovoda“ nije ispoštovana skupštinska procedura, te da je ona sama bila protiv ove odluke.

„Procedura je trebala da prođe partije, odbornike i klubove odbornika. Kad to prođe onda je trebalo da ide na Skupštinu. Pošto sam na Skupštini saznala da traže smjenu upozorila sam da postoji procedura koja podrazumijeva: da se zatraži izvještaj. Ukoliko izvještaj bude negativan onda ide smjena. Međutim, procedura nije  ispoštovana. Svi izvještaji o poslovanju  su odbačeni“, rekla je Klimenta.

Odgovarajući na pitanja građana ona je saopštila imena odbornika koji su izglasali smjenu Nadzornog odbora i to su: Risto Mićić, Slaviša Janjić, Milan Krulj i Rada Popović iz DNS-a, Ilija Turanjanin i Božidar Ćuzulan iz SNSD-a, Dragan Milojević iz Snage Hercegovine i Vojislav Krulj iz PDP-a.

Vlasnik ljubinjskog preduzeća „Koka produkt“ Duško Koljibabić demantovao je spekulacije da njegovo preduzeće duguje novac „Vodovodu“, te pozvao ljubinjske odbornike da nađu način da odblokiraju opštinu.

„Prava istina je da mi plaćamo vodu 30 % skuplje nego ostali stanovnici i ne dugujemo ništa sem računa za prošli mjesec. Svi ovi ljudi koji su ovdje u Nadzornom odboru bili, imali su samo jednu namjeru – da napravimo da JP “Vodovod” funkcioniše. Ovdje se radi o tome da nekome smeta da vodovod funkcioniše. Pozivam odbornike da nađu način da nas odblokiraju“, poručio je Koljibabić.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić upozorio je da ukoliko uskoro ne dođe do izglasavanja budžeta, opština će se naći u velikom problemu, jer neće moći da se realizuju predviđeni projekti od javnog značaja za građane Ljubinja.

„Ja želim samo da vas upoznam sa projektima koji su bili predviđeni u našoj opštini koji su sad stali. U martu mjesecu smo došli na ideju da se asfaltira naselje „Vinogradi“ i da ujedno tu uradimo oborinsku kanalizaciju. Za taj projekat su nam trebala kreditna sredstva i rebalans budžeta. Međutim od 15. avgusta pojedini odbornici nisu htjeli da dođu u Skupštinu da glasaju“, naveo je Krunić i poručio da se od pomenutih projekta neće odustati.

Skupu je prisustvovalo preko 400 građana Ljubinja.

Milena Koprivica

Tagovi:
Autor