Početna  /  U Gacku predstavljena pjesnička zbirka „Neizgorjela luča namučena“
Hercegovina Kultura

U Gacku predstavljena pjesnička zbirka „Neizgorjela luča namučena“

GACKO – Predstavljanje književnog prvjenca Milana Nikčevića iz Gacka, pjesnička zbirka nazvana „Neizgorjela luča namučena“, kulturni je događaj koji je proteklog vikenda izazvao veliku pažnju publike.

Milan_Nikcevic_Gacko_MojaHercegovina
Milan Nikčević (FOTO: Moja Hercegovina)

Sala Parohijskog doma bila je tijesna da primi sve koji su htjeli da čuju mladog pjesnika, po vokaciji profesora istorije, koji u svojim pjesmama na potresan način govori o događajima i ljudima iz Drugog svjetskog rata, i po njegovom okončanju, na tlu bivše Jugoslavije, posebno u Hercegovini.

Njegove pjesme su, kaže nastale prije šest godina, a inspirisane su događajima vezanim za posljednje borbe i skrivanje ostataka jugoslovenske vojske u otadžbini od nove komunističke vlasti.

“Rat se u Hercegovini završava tek u ovim pjesmama, koje pozivaju na pomirenje i praštanje”, pekao je u svojoj recenziji Aleksandar Čotrić, naš čuveni aforističar koji je dodao da zbirka „Neizgorjela luča namučena“ jeste umjetničko traganje za svjetlom istine, govori o temama koje zaslužuju sećanje, a njegove pesme zavrijeđuju pamćenje.

Sam autor je rekao da priča o Ravnoj Gori, priča o sudbini srpskog naroda, a njeno pominjanje može da izazove pogrešnu konotaciju. Zbirka je, kako je istakao, njegovo vraćanje duga ljudima čije ideale nosi.

promocija_Milan_Nikcevic_Gacko_mh

O knjizi su govorili Milan Savić, profesor istorije i Anđelina Nikčević profesorica srpskog jezika i književnosti.

Nakon predstavljanja u Gacku, zbirka pjesama „Neizgorjela luča namučena“ biće promovisana 30. oktobra u Beogradu u okviru sajma knjiga, a u planu je da se promocija održi i u Bileći, Nikšiću, Plužinama i Osečini. Prihod od prodaje zbirke mladi pjesnik je namijenio za podizanje spomen obilježja ovoj vojsci, čije kosti, kako je pjesnik rekao, vape za svijećom i opelom.

Milanka Kovačević