Početna  /  U Gacku obilježen Dan stradanja Srba iz Konjica
gacko Hercegovina

U Gacku obilježen Dan stradanja Srba iz Konjica

GACKO – U Gacku je danas, ispred centralnog spomen-obilježja sa imenima 383 srpske žrtve stradale tokom proteklog rata na području Konjica obilježen Dan stradanja Srba sa područja te opštine.

Predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske Zoran Pologoš podsjetio je da je 2. maj uzet kao Dan stradanja Konjičana jer je tog datuma 1992. godine ispred crkve Svetog Vasilija Velikog u Konjicu ubijen Đorđo Magazin, prva nevina srpska žrtva.

On je dodao da su konjički Srbi dvostruki stradalnici jer su stradali i u ratu i u miru.

“Mi smo dvostruki stradalnici, jer smo najprije stradali u ratu, sa 383 nevine žrtve, ali i u miru, raselivši se svuda po svijetu”, rekao je Pologoš, naglasivši da je samo u Bradini ubijeno 88 ljudi, a da je veliki broj stradao i u konjičkim logorima Čelebići i Musala, za šta je vrlo malo zločinaca krivično odgovaralo.

Pologoš je istakao da su herojski bile odbranjeni srpski dijelovi opštine Konjic, ali su Dejtonskim mirovnim sporazumom dati Federaciji BiH, nipodaštavajući time, kako je rekao, sve 383 srpske žrtve sa ovog prostora.

Konjički paroh, otac Milan Bužanin rekao je da na području Konjica danas živi mnogo manje Srba nego što je to bilo prije rata, izrazivši nezadovoljstvo procesom povratka Srba, kao i socijalnim statusom onih koji žive u Konjicu.

“Ne osjećamo sada nikakvu ugroženost, ali nas je vrlo malo jer gotovo da i nije ostvaren nikakav povratak u Konjic, u kome je danas vrlo mali broj onih koji su radno sposobni, odnosno, svega tridesetak mlađih od 50 godina, a samo oni socijalno najugroženiji su se uspjeli nekako zaposliti”, naveo je otac Milan.

Potomak najstradalnije konjičke porodice Zoran Kuljanin, koji je i sam bio logoraš, rekao je da nikada neće zaboraviti ta vremena.

“Ja sam promijenio tri logora, što ću zauvijek nositi u sjećanjima i u srcu kao najdublju ranu, ali se i sa ranama može i mora živjeti”, rekao je Kuljanin.

Na Dan obilježavanja stradanja konjičkih Srba na centralnom spomen-bilježju u porti hrama Svete Trojice u Gacku prislužene su svijeće i položeno cvijeće.

173 Shares
173 Shares
173 Shares
Copy link