Nedjelja, 26.01.2020
More
  Početna Vijesti

  U Gacku obilježen Dan srednjoškolaca: Najveći problem – pasivnost

  Podijeli:

  Pod sloganom: “Usudi se, (pri)druži se”, srednjoškolci iz Gacka juče su obilježili svoj dan. Nosilac aktivnosti bio je lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca, koji su “performansima” kao što su “freeze” i “photo-corner”, vršnjacima, ali i svojim profesorima, pokušali da na zanimljiv način ukažu na probleme koji muče srednjoškolce.

  Licem u lice: srednjoškolci i Uprava škole
  Licem u lice: srednjoškolci i Uprava škole (FOTO: Moja Hercegovina)

  U sklopu tih aktivnosti održana je i panel diskusija na kojoj su sjeli, licem u lice, učenici sa jedne i predstavnici SŠC “Pero Slijepčević” sa druge strane. U fokusu su bili baš problemi i ograničenja koje su sa svoje strane identifikovali srednjoškolci.

  Kako je diskusija odmicala, bivalo je sve jasnije da učenici nisu imali mnogo zamjerki na način rukovođenja obrazovnom ustanovom, niti na tretman koji imaju u školi.

  Po mišljenju većine panelista, najveći problem srednjoškolaca u Gacku je njihova pasivnost.

  Srednjoškolci nisu imali mnogo zamerki na rad Uprave škole
  Srednjoškolci nisu imali mnogo zamerki na rad Uprave škole (FOTO: Moja Hercegovina)

  Sa druge strane, Marina Šuković, potpredsjednica Saveta učenika SŠC, rekla je da ima mladih ljudi koji su aktivni i projektima konkurišu kod fondova kako bi promijenili sredinu u kojoj žive, mada se složila da bi taj broj morao da bude veći.

  Na panel-diskusiji se moglo čuti i da sami srednjoškoci ne koriste sve mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi život učinili sadržajnijim. S tim u vezi je pomenut i medijski prostor koji im Radio Gacko ustupa, a koji oni ne koriste.

  Direktor SŠC-a Aleksandar Purović zamjerio je ovim mladim ljudima što nemaju stav i što ne umiju da animiraju vršnjake kako bi ostvarili ciljeve koji su im bitni.

  Uprava SŠC od učenika traži rad i odgovornost; njihova podrška neće izostati (FOTO: Moja Hercegovina)
  Uprava SŠC od učenika traži rad i odgovornost; njihova podrška neće izostati (FOTO: Moja Hercegovina)

  U tom smislu, kao rezultat ove diskusije dogovoreno je da se mladi aktiviraju u izradi projekata i popularizaciji preduzetništva među mladima, kako bi postali ne samo aktivni učesnici, nego i kreatori društvenog života u svojoj zajednici.

  Inače, Asocijacija srednjoškolaca BiH već sedam godina obilježava 17. novembar kao svoj dan u sećanje na praške srednjoškolce i studente koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje bez suđenja streljani 1939. godine.

  Ove godine je dan srednjoškolaca obilježen u 54 lokalne zajednice u BiH.

  Milanka Kovačević

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI