Početna  /  U Foči obavljeno prvo uspješno prišivanje šake u Republici Srpskoj! (Video)
Republika Srpska

U Foči obavljeno prvo uspješno prišivanje šake u Republici Srpskoj! (Video)

FOČA – Prije 13 dana, Rogatičanin Aleksandar Radović primljen je u fočansku bolnicu sa odsječenom lijevom šakom, a sada već polako mrda prišivenim prstima. Mašina za obradu drveta presjekla mu je ruku tačno po sredini dlana.

aleksandar-radovic
Aleksandar Radović iz Rogatice (Foto: foca-24.info)

“Radio sam sa cirkularom, trenutak nepažnje i krv je bila svuda oko mene. Vidio sam pola šake svoje na podu, to je bilo neko polusvejsno stanje. kolege su mi pritekle u pomoć, kolima hitne pomoći sam prebačen ovdje u Foču”, priča Aleksandar.

Tim fočanskih ljekara predvodio je plastični hirurg Dražan Erić, koji kaže da se dvije sedmice nakon operacije vide pravi efekti, kao i da je ovo prvi slučaj u Republici Srpskoj koji je uspješno završen.

“To je u suštini najteži nivo za replantaciju, jer morate da napravite dobre anastomoze malih krvnih sudova, arterijskih i venskih da bi šaka cirkularno profunkcionisala”, kaže Erić.

Pacijent je imao sreću da je iz Rogatice u Foču prebačen relativno brzo, za sat i po, ali i da je ljekarski tim brzo reagovao, od čega ponajviše zavisi da li će prišiveni ekstremitet preživjeti. Aleksandar će kući za dva dana, a već za dva mjeseca ruka će mu biti u funkciji, tvrde ljekari.

Više pogledajte u video prilogu “Alternativne televizije”:

1 Share
1 Share
Copy link