Početna  /  U Bileći održana promocija projekta “Dušu nisu ubili”
Hercegovina

U Bileći održana promocija projekta “Dušu nisu ubili”

BILEĆA- Promocija  projekta “Dušu nisu ubili” koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja, autorke Mire Lolić Močević, i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku” autora istoričara Drage Mastilovića održana je večeras u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći.

Mira Lolić-Močević na promociji u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)

Riječ je o projektu koji kroz niz potresnih svjedočenja predstavlja istorijski prikaz stradanja koje je srpsko civilno stanovništvo preživljavalo tokom 20. vijeka.

Prilikom izrade projekta autori su se koristili dostupnom dokumentacijom, a ono što je specifično jeste to da se u ovom filmu i knjigama nalaze svjedočenja porodica koje su tri puta stradale u jednom ratu.

“Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u u 20. vijeku je istorijska monografija, istorijsko viđenje onoga što se srpskom narodu dešavalo u 20. vijeku. Ovdje je ona istorija koju nismo učili u školama od 1945. godine na ovamo, zato što je ideologija željela da srpski narod unizi i kroz pogrešnu  istoriju  koju smo učili. A ja sam u knjizi “Dušu nisu ubili” pripremila i obradila svjedočenja 59 srpskih stradalnika, a ono što im je zajedničko da su sve te porodice stradale tri puta u jednom ratu, ali stradale su kao civili”, rekla je Lolić-Močević na večerašnjoj promociji.

U cilju pripreme projekta autorka se bavila istraživanjima na koje su sve načine stradali Srbi, ko su bili ljudi koji su počinili te zločine i kada su otvoreni prvi logori.

Mira Lolić-Močević je istakla da je veoma važno gajiti kulturu sjećanja na stradanja srpskih civila, a posebno se osvrnula na stradanje preko 20.000 srpske djece u logorima NDH koji su bili jedini logori za djecu u svijetu.

“Ja često kažem, zamislite da  je negdje u svijetu stradalo 20.000 ptica, čime bi to bilo proglašeno, a mi o stradanju te srpske djece vrlo malo znamo”, rekla je Lolić-Močević.

Autorka je, navodeći neke od najvećih srpskih stratišta, posebno istakla logor Garavice kod Bihaća u kome je u ljeto 1941. ubijeno 14.000 srpskih civila o čemu se takođe ništa ne zna.

Ona je istakla da nema naroda u Evropi koji je kao Srbi tri puta stradao u jednom vijeku.

“Mi moramo da se izliječimo od zaborava koji vlada među nama jer nama neće biti dobro dok ne počnemo da poštujemo svoje žrtve. Broj žrtava srpskog civilnog stanovništva u tri rata je million ljudi. Mi smo stradali kao što nije stradao nijedan narod”, naglasila je Mira Lolić-Močević.

Ona je zaključila da cilj projekta nije poziv na bilo kakvu osvetu, već samo širenje istine o stradanju srpskog naroda i pokušaj da se u svijet pošalje jedna drugačija slika o tome.

Nakon Gacka i Bileće, projekat će biti promovisan sutra i u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Milena Koprivica

 

103 Shares
103 Shares
103 Shares
Copy link