Subota, 18.01.2020
More

  U Bileći održana promocija projekta “Dušu nisu ubili”

  Podijeli:

  BILEĆA- Promocija  projekta “Dušu nisu ubili” koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja, autorke Mire Lolić Močević, i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20.vijeku” autora istoričara Drage Mastilovića održana je večeras u Domu kulture “Jevto Dedijer” u Bileći.

  Mira Lolić-Močević na promociji u Bileći (Foto: Moja Hercegovina)

  Riječ je o projektu koji kroz niz potresnih svjedočenja predstavlja istorijski prikaz stradanja koje je srpsko civilno stanovništvo preživljavalo tokom 20. vijeka.

  Prilikom izrade projekta autori su se koristili dostupnom dokumentacijom, a ono što je specifično jeste to da se u ovom filmu i knjigama nalaze svjedočenja porodica koje su tri puta stradale u jednom ratu.

  “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u u 20. vijeku je istorijska monografija, istorijsko viđenje onoga što se srpskom narodu dešavalo u 20. vijeku. Ovdje je ona istorija koju nismo učili u školama od 1945. godine na ovamo, zato što je ideologija željela da srpski narod unizi i kroz pogrešnu  istoriju  koju smo učili. A ja sam u knjizi “Dušu nisu ubili” pripremila i obradila svjedočenja 59 srpskih stradalnika, a ono što im je zajedničko da su sve te porodice stradale tri puta u jednom ratu, ali stradale su kao civili”, rekla je Lolić-Močević na večerašnjoj promociji.

  U cilju pripreme projekta autorka se bavila istraživanjima na koje su sve načine stradali Srbi, ko su bili ljudi koji su počinili te zločine i kada su otvoreni prvi logori.

  Mira Lolić-Močević je istakla da je veoma važno gajiti kulturu sjećanja na stradanja srpskih civila, a posebno se osvrnula na stradanje preko 20.000 srpske djece u logorima NDH koji su bili jedini logori za djecu u svijetu.

  “Ja često kažem, zamislite da  je negdje u svijetu stradalo 20.000 ptica, čime bi to bilo proglašeno, a mi o stradanju te srpske djece vrlo malo znamo”, rekla je Lolić-Močević.

  Autorka je, navodeći neke od najvećih srpskih stratišta, posebno istakla logor Garavice kod Bihaća u kome je u ljeto 1941. ubijeno 14.000 srpskih civila o čemu se takođe ništa ne zna.

  Ona je istakla da nema naroda u Evropi koji je kao Srbi tri puta stradao u jednom vijeku.

  “Mi moramo da se izliječimo od zaborava koji vlada među nama jer nama neće biti dobro dok ne počnemo da poštujemo svoje žrtve. Broj žrtava srpskog civilnog stanovništva u tri rata je million ljudi. Mi smo stradali kao što nije stradao nijedan narod”, naglasila je Mira Lolić-Močević.

  Ona je zaključila da cilj projekta nije poziv na bilo kakvu osvetu, već samo širenje istine o stradanju srpskog naroda i pokušaj da se u svijet pošalje jedna drugačija slika o tome.

  Nakon Gacka i Bileće, projekat će biti promovisan sutra i u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

  Milena Koprivica

   

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI