Početna  /  U BiH više umrlih nego rođenih
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

U BiH više umrlih nego rođenih

U BiH je za devet mjeseci prošle godine bilo za 5.721 lice više umrlih nego rođenih, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prema podacima Agencije, za devet mjeseci prošle godine rođeno je 21.455 djece, a umrlo je 27.176 lica.

Podaci Agencije ukazuju da u BiH mjesečno umre oko 635 lica više nego što se rodi.

Prirodni priraštaj u BiH u stalnom je opadanju, što se najbolje vidi na osnovu broja djece upisane u osnovne škole – u periodu od pet godina broj osnovaca smanjen za 11.161 ili 5,61 odsto.

Prema zvaničnim podacima koje je razmatrala Vlada Federacije BiH, ovaj problem imaju gotovo svi kantoni u ovom entitetu, osim Kantona Sarajevo gdje se bilježi pozitivan trend, odnosno povećanje za 276 učenika ili 0,76 odsto u petogodišnjem periodu.

Broj učenika upisanih u prvi razred osnovnih škola u FBiH u petogodišnjem periodu smanjen je za 561 ili 2,65 odsto.

U informaciji federalnog Ministarstva obrazovanja navodi se da je u posljednjih pet školskih godina smanjen broj upisanih učenika u šest kantona, a u četiri je zabilježeno povećanje broja đaka, prenosi Večernji list, izdanje za BiH.

Kada je riječ o kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom, neznatno povećanje broja prvačića zabilježeno je samo u Zapadnohercegovačkom kantonu, i to za svega tri učenika.

Najznatnije smanjenje broja upisanih prvačića u posljednjih pet godina zabilježeno je u Posavskom kantonu, za 30,23 odsto, i Hercegbosanskom kantonu za 26,15 odsto.

0 Shares
0 Shares
Copy link