Početna  /  U tunelu Salakovac eksplodiralo pirotehničko sredstvo, nema povrijeđenih niti terorizma
Federacija BiH Hercegovina

Tužilaštvo: U tunelu Salakovac nije izveden teroristički napad na generala Jeleča

MOSTAR – U tunelu Salakovac kod Mostara nije izveden teroristički napad na generala Antu Jeleča, a u eksploziji nisu korišteni bomba ni dinamit, rekla je dežurni tužilac Hercegovačko-neretvanskog kantona Maja Čišić.

Foto: Vecernji.ba
Foto: Vecernji.ba

“Prema činjenicama koje imamo do sada, mislim da nije bio napad na generala Antu Jeleča, ali dok se istraga ne završi ne mogu ništa tvrditi sa sigurnošću”, rekla je Čišićeva i dodala da je još prerano donositi zaključke.

Nakon što je sinoć u tunelu Salakovac kod Mostara bačena eksplozivna naprava ispred vozila načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleča policija je privela tri osobe zbog sumnje da su povezane s napadom, prenosi Večernji list.

Kako saznaje Večernji, tužilac i inspektori su sve do jutros saslušavali tri osumnjičene osobe. Više informacija o cijelom slučaju bit će poznato tokom dana.

Izjavu u Tužilaštvu BiH dao je i general Ante Jeleč opisavši detalje svega što se dogodilo u tunelu Salakovac.

Naime, do napada na generala Jeleča došlo je u tunelu Salakovac dok se general vraćao iz Sarajeva kući u Mostar.

U jednom trenutku vozilo je u tunelu preteklo vozilo generala Jeleča i nakon toga bacilo eksplozivnu napravu.

General Jeleč nije povrijeđen, a potvrdio je da je došlo do eksplozije.

“Dogodila se eksplozija u tunelu Salakovac. Ja sam prošao kroz dim i nakon toga sam sve prijavio policiji. Navodno postoji oštećenje u tunelu. Ja nisam ozlijeđen niti je pričinjena šteta na vozilu, kazao je u izjavi”, general Anto Jeleč.

Još uvijek policija nije objavila o kakvom se napadu radi, a već se mogu čuti informacije da se ovo novi teroristički napad u BiH.

Marina Pendeš, ministar odbrane BiH odmah nakon napada je upoznata sa slučajem.

“General Jeleč me upoznao o onome što se dogodilo kada je s vozilom prolazio kroz tunel Salakovac. Rekao mi je da je čuo zvuk nalik na eksploziju i da je vozilo u kojem se nalazio prošlo kroz dim, ali da nitko od njih nije stradao, te da je o svemu obavijestio policiju”, izjavila je za Hrvatski Medijski Servis ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

“Simptomatično je da je do eksplozije došlo u trenutku kada je generalovo vozilo prolazilo kroz tunel. To može biti slučajno, ali nisam baš sigurna da je to slučajno. U svakom slučaju postoje službe koje to trebaju utvrditi. Ne bih željela ništa dalje komentirati”, kazala je ministrica Pendeš za HMS.

Upitana ima li indicija da je riječ o terorističkom napadu, odnosno pokušaju atentata na načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH Pendeš je kratko odgovorila:

“Ne bi valjalo da se ispostavi da je ovo teroristički napad. Ne želim ništa komentirati dok se ne završi istraga”, rekla je ona.

Izvor: Večernji list

0 Shares
0 Shares
Copy link