Početna  /  Tužilaštvo pokrenulo predmet ”Rušenje ustavnog poretka BiH” pa od NSRS zatražilo određene informacije!
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Tužilaštvo pokrenulo predmet ”Rušenje ustavnog poretka BiH” pa od NSRS zatražilo određene informacije!

Kako saznaje BN televizija, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet “rušenje ustavnog poretka BiH”. Dalje se navodi da je iz Tužilaštva stigao zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS da im dostave listing glasanja poslanika za zakon o Agenciji za lijekove Republike Srpske.

Spornim zakonom, koji je u NSRS donesen u hitnoj proceduri nakon “afere kiseonik”, je regulisano da se u roku od šest mjeseci formira Agencija za lijekove Republike Srpske.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u Republici Srpskoj, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjaluci.

Za sporni zakon glasali su poslanici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda Republike Srpske.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS , koja je zakazana za petak, a na kojoj će poslanici razmatrati informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, takođe, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s BiH na nivo Republike Srpske.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa Republike Srpske prenesene na nivo BiH.

Tužilašto BiH je potvrdilo da je zatražilo od Narodne skupštine RS dostavljanje određenih informacija u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Izvor: BN

0 Shares
0 Shares
Copy link