Početna  /  Tužilaštvo obustavilo istragu protiv policijskog inspektora koji je prijetio Ivanu Begiću jer mu je odbijeno od plate?!
Republika Srpska

Tužilaštvo obustavilo istragu protiv policijskog inspektora koji je prijetio Ivanu Begiću jer mu je odbijeno od plate?!

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Predsjednik Mladih demokratskog progresa Banjaluka, Ivan Begić, na današnjoj pres konferenciji rekao je da je u Republici Srpskoj počinjen pravosudni presedan koji se ne pamti od Starih rimljana do danas.

“Znači, nema koga nisam istukao. Sad ti jedan, kako se ono zoveš, Begić, ti sad meni došao. Ti dokaži kasnije da sam ja tebe istukao. Кad dobiješ šor, batine, ja znam kako ću se kasnije braniti – šta je? Istrčao, potrčao, ja ću hiljadu načina naći. Ja ću te lišiti slobode, pa ćeš kasnije biti osumnjičen, 24 sata stavim te u pritvor, kao Draška. Ti nemaš 14 ovlaštenja, ja imam 14 – da te mogu dovesti, privesti, upozoriti, narediti, lišiti slobode, pretresti, sve su to veze, oduzeti ti vozilo, hitno upotrijebiti fizičku snagu, gumenu palicu, oružje… Država mi davno kupila pištolj i rekla – Miloše izvoli“.

Ovim riječima se Miloš Bandić, inspektor MUP Srpske 13.02.2019. obratio Ivanu Begiću u prostorijama Policijske uprave Banjaluka, podsjećaju u saopštenu PDP.

Begić je protiv Bandića podnio prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti i povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja. Kako navode u PDP, prijava je završila kod tužioca Hane Vranješević koja je, nakon više od godinu dana donijela odluku o obustavi istrage.

-Hana Vranješević je donijela kriminalnu odluku u kojoj kaže da se protiv Bandića ne može da nastavi postupak zbog pravila ne bis in idem, jer je kažnjen disciplinskom mjerom 20 odsto od plate dva mjeseca. To je presedan u pravosuđu. Zamislite da vi odete i ubijete čovjeka, zbog toga vas poslodavac kazni sa 20 odsto plate i vi ne možete krivično da odgovarate. Ovo je poziv na rušenje demokratije i činjenje krivičnih djela – rekao je Begić. On kaže da će podnijeti pritužbu na naredbu o obustavi istrage protiv Miloša Bandića, kako navodi, imajući u vidu da je načelo ne bis in idem primjenjivo samo u slučaju da je lice suđeno pred sudom u postupku koji pravosnažno okončan – član 4. Zakona o krivičnom postupku.

Begić kaže da će podnijeti pritužbu Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, protiv okružnog javnog tužioca Hane Vranješević zbog disciplinskog prekršaja iz člana 57. stav (1) tačka 1, 2, 3, 8, 22. i 23. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine, te dodaje da traži izuzeće Hane Vranješević i njeno procesuiranje zbog svjesnog činjenja krivičnih djela nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja i ovlaštenja – navode u PDP.

Na današoj konferenciji obratila se i  portparol PDP, Anja Petrović koja kaže da će „nakon ove vlasti biti potrebno graditi državu iz temelja, budući su ovakvim postupanjem pravosuđa uništeni temelji Srpske“.

-Imamo slučaj lupanja automobila Draška Stanivukovića, slučaj prijetnji visokim funkcionerima PDP, slučaj da je Srđan Perišić (Dodikov bivši savjetnik) rekao otvoreno u emisiji da će poslanik Stanivuković biti likvidiran, slučajeve nabavki skalamerije od šatora, koje nazivaju bolnicom, nabavke respiratora, i drugih stotine afera po kojima Tužilaštvo nije djelovalo – kaže Petrović.

Ona dodaje da su se zbog nerada pravosuđa političke partije pretvorile u istražne organe, te je podsjetila da je PDP predao preko 150 krivičnih prijava prethodnih godina sa dokazima i dokumentacijom, za šta Tužilaštvo nije nikada formiralo predmete.

12 Shares
12 Shares
Copy link