Početna  /  Tužilaštvo formiralo predmet protiv Izetbegovića i Softića
Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo formiralo predmet protiv Izetbegovića i Softića

Istraga protiv Bakira Izetbegovića, lidera SDA i člana Predsjedništva BiH i Sakiba Softića, bivšeg agenta BiH u Hagu nije još uvijek pokrenuta, ali je predmet u Tužilaštvu formiran na osnovu krivične prijave koju je dobilo Tužilaštvo BiH.

Naime, Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, na upit “Nezavisnih” da li je tačna informacija da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića na osnovu krivične prijave čelnika NDP-a a zbog revizije tužbe BiH protiv Srbije, odgovorio da je na temelju dostavljene prijave formiran predmet koji je u radu i da se vrše određene provjere. Grubešić je negirao da je pokrenuta istraga protiv konkretnih osoba.

Podsjećamo, Narodni demokratski pokret (NDP) podnio je sredinom marta Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, te Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja i neovlaštenog preduzimanja službenih radnji u vezi sa pokretanjem revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije.

”Narodni demokratski pokret smatra da ovo pitanje, od kako je otvoreno, ima pravni karakter sa ozbiljnim političkim implikacijama zbog čega smo se opredjelili da cijela ova situacija bude riješena pravnim sredstvima pred pravosudnim organima BiH, a ne političkim sredstvima”, saopšteno je tada iz NDP-a.

0 Shares
0 Shares
Copy link