Početna  /  Tužilaštvo BiH radi na predmetima protiv Izetbegovića, Softića i Dodika
Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo BiH radi na predmetima protiv Izetbegovića, Softića i Dodika

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek radi na predmetima protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika RS Milorada Dodika, potvrđeno je za Klix.ba.

FOTO: BNTV

Javnost je u protekloj godini informisana da je Tužilaštvo BiH otvorilo brojne predmete koji se odnose na političke zvaničnike u BiH. Status tih predmeta nakon otvaranja nije bio poznat javnosti, zbog čega smo odlučili kontaktirati Tužilaštvo BiH i tražiti informacije.

Na pitanje o otvorenim predmetima u slučajevima Bakir Izetbegović, Sakib Softić, Milorad Dodik, pokušaj atentata na Dragana Mektića, zloupotreba službenog vozila Predsjedništva BiH u slučaju Sebije Izetbegović i prisluškivanje vršioca dužnosti glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić, iz Tužilaštva BiH odgovorili su nam da su svi predmeti koji se nalaze u Tužilaštvu BiH “u radu”.

Tužilaštvo BiH je 14. augusta 2017. godine saopštilo kako je formiran predmet protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Problem je nastao nakon što je objelodanjeno da je Međunarodni sud pravde u Hagu još krajem maja 2016. godine obavijestio Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića u februaru 2017. godine podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Međunarodni sud pravde odbio je da u postupak uzme zahtjev za reviziju, jer o imenovanju agenta, a i pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa države.

Izetbegović je nakon propalog pokušaja predaje zahtjeva za reviziju kazao kako je znao za odluku Suda u Hagu, zbog čega su njegovu ostavku zatražili lideri značajnih političkih stranaka u BiH poput Fahrudina Radončića, Nermina Nikšića i Željka Komšića, optužujući ga da je od njih sakrio tu činjenicu na savjetodavnoj konferenciji u Vijećnici u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH je ranije, odnosno 29. marta 2017. godine, saopštilo da je zbog podnošenja revizije formiralo i predmet protiv Sakiba Softića. Javnost se nada da će po okončanju ovog predmeta biti poznato i gdje je završilo 150 hiljada KM isplaćenih Softiću iz džepa građana BiH za analizu presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore i poslove procjene opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju spomenute presude.

Još uvijek je u radu i predmet protiv predsjednika RS Milorada Dodika po prijavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, a zbog “antidejtonskih” izjava o okupaciji Drine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je 7. jula 2017. godine u svom govoru na javnom skupu u Bratuncu, u prisustvu velikog broja ljudi, među kojima su bili i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, rekao:

“Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koje su tražile i samo usmjeravale svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu muslimani vratili nakon otadžbinskog rata i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način”.

To je bio razlog zbog kojeg je Izetbegović podnio krivičnu prijavu protiv Dodika 17. jula 2017. godine. On je u prijavi naveo da izjava Milorada Dodika predstavlja i ozbiljnu prijetnju kojom se u većem razmjeru ili sa širim posljedicama želi spriječiti izbjeglice ili raseljen osobe da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni.

“Iz toga proizilaze i osnovi sumnje da je Milorad Dodik, poduzimajući ozbiljnu prijetnju, počinio i krivično djelo sprečavanja povratka izbjeglica i raseljenih osoba iz člana 146. stav 1. u vezi sa članom 26. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, pisalo je u krivičnoj prijavi.

Državno tužilaštvo još uvijek radi i na predmetu u vezi sa pokušajem ubistva ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Riječ je o predmetu koji je formiran na osnovu saznanja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

OSA je u maju 2017. godine dostavila Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, SIPA-i, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske te Federalnoj upravi policije (FUP) depešu u kojoj je navedeno da ta agencija posjeduje pouzdane informacije da kriminalne grupacije s područja BiH i zemalja iz okruženja pripremaju ubistvo ministra bezbjednosti.

Tužilaštvo BiH radi i na predmetu koji se odnosi na zloupotrebu službenog vozila Predsjedništva BiH u aprilu 2017. godine. Riječ je o predmetu koji je formiran nakon što su mediji objavili da je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, prilikom posjete Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, koristila automobil u vlasništvu Predsjedništva BiH, na što nije imala pravo.

Bakir Izetbegović je takav potez pokušao opravdati tvrdnjama da je supruzi dao službeni automobil kako bi je zaštitio. Samo nekoliko mjeseci poslije demantovala ga je Sebija Izetbegović izjavom da u tom trenutku u Tuzlu nisu mogli ići autom KCUS-a zato što je osoba koja je trebala da ih vozi imala porodični problem i iznenada odustala od putovanja.

Još uvijek je u radu i predmet u vezi s prisluškivanjem vršitelja dužnosti glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić. Iz Tužilaštva BiH je u augustu 2017. godine saopšteno da su Tužilaštvu BiH dostavljeni dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v. d. glavne tužiteljke Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTS-a Ružice Jukić i v. d. glavne tužiteljke Gordane Tadić.

3 Shares
3 Shares
Copy link