Početna  /  Tužilaštvo BiH: Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj
Bosna i Hercegovina Hrvatska

Tužilaštvo BiH: Nema uslova za izručenje Mamića Hrvatskoj

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj, potvrđeno je na ročištu koje je održano pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ročište na kome su utvrđivane činjenice vezane za zahtjev iz Hrvatske za Mamićevo izručenje, počelo je na neuobičajen način, jer je sudija Tatjana Kosović najprije čestitala Mamiću na uspjehu reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, prenio je Index.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske uputilo je zahtjev za Mamićevo izručenje nakon što mu je sud u Osijeku izrekao kaznu od šet i po godina zatvora zbog zloupotrebe u poslovanju i izvlačenja novca iz Dinama.

Tužilac Tužilaštva BiH Gordana Bosiljčić kazala je na ročištu da je zahtjev obrađen na odgovarajući način i utvrđeno je da nisu ispunjene pretpostavke za Mamićevo izručenje.

Prepreke su njegovo bosanskohercegovačko državljanstvo, ali i činjenica da je krivično djelo za koje je osuđen počinio prije nego što su Hrvatska i BiH potpisale ugovor o izručenju.

Mamić je zahvalio tužiocu rekavši da se “u BiH oseća pravno zaštićenim, za razliku od Hrvatske”.

“U Hrvatskoj nisam imao pravičan postupak pa sam pravdu morao da potražim u svojoj drugoj državi”, kazao je Mamić.

0 Shares
0 Shares
Copy link