Početna  /  Tužilaštvo BiH formiralo predmete „Ševe” i „Sefer Halilović”
Bosna i Hercegovina

Tužilaštvo BiH formiralo predmete „Ševe” i „Sefer Halilović”

Tužilašto BiH formiralo je predmete „Ševe” i „Sefer Halilović”, koji se odnose na zločine koje je počinila bivša tajna teroristička jedinica „Ševe”, koja je bila u sastavu Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH.

tuzilastvo-bih-n1
FOTO: N1

Predmeti se odnose na zločine i terorističke napade koje je izvela ova jedinica, kao i na pokušaj likvidacije ratnog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića.

Istrage u tim predmetima na osnovu naredbi Tužilaštva BiH vodi Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a predmeti su formirani nakon što je sarajevsko Кantonalno tužilaštvo u decembru Tužilaštvu BiH vratilo u nadležnost te predmete kao jedinoj stvarno nadležnoj instituciji.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić juče je potvrdio da su ti predmeti preuzeti i da su određeni postupajući tužioci.

Tužilaštvo BiH je prošle sedmice potvrdilo da je formiran i predmet koji se odnosi na likvidaciju nekadašnjeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) Nedžada Ugljena, koji je ubijen 1996. godine u Sarajevu

Ugljen je bio nadređeni zloglasnoj jedinici ,,Ševe” koja je u toku rata i poslije bila u sastavu Državne bezbjednosti nekadašnjeg sekretarijata unutrašnjih poslova BiH i služila bošnjačkoj političkoj vrhuški da privuče pažnju međunarodne zajednice na gnusna ubistva u Sarajevu i da ih u javnosti predstave kao zločine koje vrše Srbi.

Semir Halilović, sin Sefera Halilovića je, pišući o brojnim zločinima ,,Ševa”, naveo da je ta jedinica 1993. godine izvršila atentat na njegovog oca u kome je stradala i njegova majka.

On je u vezi s tim pomenuo da su ,,Ševe” ubile i zarobljene rezerviste JNA u Velikom parku u Sarajevu, počinile zločine u Кazanima, te da su njeni pripadnici pucali i po sugrađanima.

0 Shares
0 Shares
Copy link