Početna  /  Tusk: Evropska unija produžila sankcije Rusiji
Svijet Vijesti

Tusk: Evropska unija produžila sankcije Rusiji

Zemlje EU saglasile su se o produžetku sankcija Rusiji na još šest mjeseci, izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Tusk je nakon Samita EU u Briselu potvrdio da se 28 članica Unije saglasilo o produžetku sankcija Moskvi zbog toga što ne primjenjuje odredbe iz Minskog sporazuma.

“Dogovoreno je. Sankcije Rusiji se produžavaju zbog nedostatka primjene Minskog sporazuma”, napisao je Tusk na svom “Tviter” nalogu.

Izvor iz EU je za TASS ranije izjavio da će nakon donesene odluke Tusk pokrenuti zvaničnu proceduru produžavanja sankcija i da će Evropski savjet odobriti odluku na ambasadorskom nivou.

Izvor TASS-a je rekao i da su neke zemlje bile protiv automatskog produžetka sankcija, tvrdeći da je takva procedura neprimjerena i da lideri Francuske i NJemačke treba da daju jasne preporuke, s obzirom na činjenicu da su te zemlje članovi Normandijske četvorke.

Ekonomske sankcije koje je EU uvela Moskvi prestaju da važe 31. jula.

EU i SAD su 2014. godine uvele sankcije Moskvi zbog situacije u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji. Pojedinim ruskim zvaničnicima zabranjen je ulazak u zemlje EU i u SAD, dok su njihova sredstva i imovina zamrznuti.

0 Shares
0 Shares
Copy link