Početna  /  Turska: Najmanje 60 mrtvih u pokušaju državnog udara, vojska pod vladinom kontrolom
Svijet Vijesti

Turska: Najmanje 60 mrtvih u pokušaju državnog udara, vojska pod vladinom kontrolom

Nakon pokušaja državnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio vojske Republike Turske, snage lojalne aktuelnoj vlasti uspjele su vratiti kontrolu u najvećim gradovima.

Izvor: REUTERS/IHLAS News Agency
Izvor: REUTERS/IHLAS News Agency

Jutros oko pet sati preokret je postao vidljiv nakon uspjeha snaga odanih aktuelnoj vlasti, a posebno nakon masovne predaje vojnika koji su cijelu noć blokirali jedan od istanbulskih mostova.

Ranije je u sukobu pobunjene vojske i policije te civilia ubijeno najmanje 60 osoba koji su izašli na ulice Ankare kako bi podržali vlast Redžepa Tajipa Erdogana. Sukobi su se uglavnom odvijali oko zgrade Parlamenta i Palate predsjednika. Vojska je više puta otvorila vatru na civile.

Nekada u isto vrijeme predsjednik države uspio je doći u Istanbul gdje je još jednom pozvao građane da ustanu i bore se protiv “izdaje”.

Kako piše The Guardian, uhapšeno je više od 700 pripadnika pobunjenog dijela vojske, a među njima i oficiri koji su učestvovali u organizaciji državnog udara, među kojima i admiral Nejat Atilla Demirhan.

S druge strane, pobunjeni dio vojske koji je još uvijek na slobodi uspio je saopštiti kako “borba još uvijek traje” te da državni udar nije propao.

Državni premijer Binali Yildirim imenovao je novog šefa vojske Umita Dundara, a lokacija i stanje dojučerašnjeg prvog vojnika Turske – generala Hulusija Akara – nisu poznati.

Recep Tayyip Erdogan je izjavio kako za pokušaj državnog udara najveću odgovornost snosi Fethullah Gulen, poznati turski politički i vjerski vođa kojeg aktuelna vlast smatra vođom terorističke organizacije FETO. Gulen se razišao sa politikom Erdogana 2013. godine nakon čega je našao utočište u SAD-u.

Gulen je negirao umiješanost u pokušaj državnog udara.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link