Početna  /  Trojica službenika SIPA-e optužena zbog zloupotrebe ličnih podataka
Bosna i Hercegovina

Trojica službenika SIPA-e optužena zbog zloupotrebe ličnih podataka

Tužilaštvo BiH podiglo je optuženicu protiv tri službenika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koja su neovlašteno i protivzakonito koristili akt upućen ombudsmanu za ljudska prava, kao i lične podatke u provođenju disciplinskog postupka protiv zaposlene u SIPA-i.

Optužnica je podignuta protiv Jovana Ilića, te službenika SIPA-e u Tuzli Nebojše Krnojelca i Smajila Muhića, saopšteno je iz Agencije.

Rješenjem Agencije za državnu službu (ADS) BiH je korištenje ličnih podataka državne službenice u disciplinskom postupku protiv nje ocijenjeno kao neosnovano, a na osnovu čega je i disciplinska komisija ADS-a donijela rješenje kojim je odbijen kao neosnovan zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka Agencije za istrage i zaštitu protiv službenice.

Optužene terete da su kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, bez pristanka pojedinca, protivno uslovima propisanim u zakonu, lične podatke koristili suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje ličnih podataka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link