Početna  /  Tri puta više novca troši Kabinet predsjednika Republike Srpske nego predsjednika Srbije
Republika Srpska

Tri puta više novca troši Kabinet predsjednika Republike Srpske nego predsjednika Srbije

Željka Cvijanović, predsjednica RS (FOTO: Moja Hercegovina)
Kabinet predsjendice Republike Srpske Željke Cvijanović, troši godišnje čak tri puta više novca od Kabineta predsjednika Srbije.

Glavna služba za reviziju Republike Srpske analizirala je rad Službe predsjednika Republike Srpske. Zanimljivo je da revizija nije dala mišljenje o finansijskom rezultatu za 2019. godinu.

Završena je samo revizija usklađenosti aktivnosti, finansijskih transkacija i informacija iskazanih u finansijskim izvještajima.

Budžet predsjednika Republike Srpske svake godine je veći. Prošle godine Željka Cvijanović imala je na raspolaganju 10, 8 miliona maraka.

Od tog iznosa preko 2, 7 miliona je utrošeno za plate i naknade 80 administrativnih radnika. Bez obzira što Služba predsjednika svake godine uzima sve više novca iz džepova građana, revizori su odlučili da za 2019. godinu ne daju ocjenu o finansijskim rezultatima.

Kada je u pitanju proslava Dana Republike, putnički automobili, odlikovanja – štednje nije bilo.

Revidirane su nabavke:

– Organizacije obilježavanja Dana Republike Srpske (392.151 KM)

– Putničkih motornih vozila (555.583 KM)

– Ljetnih auto guma (23.770 KM)

– Odlikovanja Republike Srpske (115.205 KM)

– Pogonskog motornog goriva (80.981 KM)

– Zvučne i svjetlosne signalizacije (19.960 KM)

– Servisiranja i održavanja vozila van garantnog roka (22.496 KM)

Služba predsjednika RS je prošle godine raspolagala sa 24 motorna vozila. Prema analizi dnevno je izdvajano oko 600 maraka za gorivo.

Ekonomisti otvaraju pitanje koliki se broj vozila i za koje potrebe koristi.

”Niko od izabranih dužnosnika se nije rodio u ”Audiju” ili ”Mercedesu”. Pogledajmo iskustva iz Evropskih zemalja. Tamo se ljudi voze gradskim prevozom ili biciklom. Moramo raditi na uštedama i te uštede okrenuti u Fond za pomoć privredi”, kaže za BN televiziju ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Kada su u pitanju troškovi režija, struja, centralno grijanje, fiksni i mobilni telefoni potrošeno je preko 200 hiljada maraka. Na generalno čišćenje Palate Republike gotovo 6 hiljada maraka. Samo za izradu medalja iz budžeta je izdvojeno 135 hiljada maraka.

”NS RS ima duplo više zaposlenih sa poslanicima, a budžet 10 miliona. Kabinet predsjednice ima duplo manje zaposlenih, a isti budžet. Tamo imate 14 savjetnka koji su uhljebljeni da rade za SNSD. Kad sve saberemo dođemo do toga da nemamo novca i da molimo ljude okolo da nam pomognu, sada kada je nastala kriza”, kaže poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

Budžet predsjednika Srpske je do dolaska Milorada Dodika bio oko pet miliona maraka. Njegovim ulaskom u Palatu 2015. godine ta cifra se udvostručila. Zanimljivo je da donedavno Milorad Dodik, a sada Željka Cvijanović troši godišnje čak tri puta više od Kabineta predsjednika Srbije.

Izvor: BN TV

811 Shares
811 Shares
811 Shares
Copy link