Početna  /  Trebinjski muzičar Adi Šarenac poručio ministru Šeraniću: Muzičari nisu lame da pljuju sa kraja na kraj objekta!
Izdvajamo Trebinje

Trebinjski muzičar Adi Šarenac poručio ministru Šeraniću: Muzičari nisu lame da pljuju sa kraja na kraj objekta!

Ponovnim stupanjem na snagu odluke o zabrani svirki u gostiteljskim objektima, koja je na snazi već duže od tri mjeseca, pogodila je veliki broj muzičara u Republici Srpskoj. Budući da mnogi muzičari žive i prehranjuju porodicu od muzike, jasno je da su zabrane nastupa u dva navrata jako pogodile ovu kategoriju. Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske, objavio je produžetak zabrane rada muzičara u ugostiteljskim objektima te da će se o eventualnom ukidanju ove mjere razmisliti na proljeće. Pored muzičara, ovom mjerom su pogođeni i vlasnici ugostiteljskih objekata jer svirke lokalima daju kvalitet više i za vrijeme istih je zarada mnogo veća. Važno je napomenuti da u Federaciji Bosne i Hercegovine ovakva odluka nije na snazi budući da su svirke dozvoljene do 23 časa.

Adi Šarenac je na trebinjskoj muzičkoj sceni, ali i šire, prisutan preko 20 godina, počevši od benda ”Linoleum” pa do ”Degustatora” – benda u kojem pored Šarenca nastupaju Marijan Miki Perkušić i Stojan Lasic Čoja, uz nerijetko učešće specijalnih gostiju. Šarenac je, nezadovoljan produženjem odluke o zabrani, reagovao na svom Fejsbuk profilu. On je kritikovao odluku ministra Šeranića, napisavši da postoji rješenje ali da očigledno ne postoji volja za pomoć muzičarima. Šeranićevo obrazloženje ove odluke, u kojem se navodi da pjevanje povećava rizik prenosa korona virusa, Adi Šarenac je nazvao vrijeđanjem inteligencije.

”Kakvo vrijeđanje inteligencije! Zar nije jednostavno rješenje odrediti posebno mjesto u lokalu za muzičare i dovoljno ih udaljiti od gostiju!? Muzičari nisu lame da pljuju sa kraja na kraj objekta! Ni regulacija glasnoće ne bi bila problem. Vi jednostavno ne želite da stvorite uslove za rad muzičara!” – napisao je Šarenac.

Kakvo vrijeđanje inteligencije! Zar nije jednostavno rješenje odrediti posebno mjesto u lokalu za muzičare i dovoljno ih…

Dodao je da veliki broj muzičara živi i prehranjuje porodicu isključivo na ovaj način.

”Mnogi od nas su muzici posvetili život i nemamo druga primanja! Ako niste znali i muzičari imaju porodice….djecu!!! Sram vas bilo!!!” – naveo je Šarenac.

Podsjetimo da je Alen Šeranić kao razlog produženja ovakve odluke naveo da aktivnosti kao što je pjevanje povećavaju rizik za prenos infekcije virusa COVID-19.

”Aktivnosti kao što je pjevanje nose rizik za prenos infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2, jer se oslobađa veća količina kapljica koja se može prenositi na veću udaljenost.” – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Na prijedlog narodnog poslanika Milenka Mićanovića da se dozvoli muzika uživo ali da se ograniči jačina muzike do 65 decibela, čime bi se omogućila normalna komunikacija gostiju i smanjio rizik bliskog kontakta, Šeranić kaže da to nije dobro rješenje.

”To bi imalo mali efekat na oslobađanje kapljica od strane osoba koje pjevaju, što predstavlja povećan rizik za prenos infekcije.” – odgovorio je Šeranić Mićanoviću.

Alen Šeranić je naveo da još uvijek nije vrijeme za muziku uživo i da treba sačekati otvaranje ljetnih bašta. Ukoliko se ova zabrana i ukine po otvaranju bašti u ugostiteljskim objektima, muzičari su prošle i ove godine bili onemogućeni da rade preko 6 mjeseci što je veliki udar na njihove kućne budžete. Pomoć ovoj kategoriji još nije upućena, a kao što kaže Adi Šarenac, i muzičari imaju djecu. Ukoliko pandemija potraje, očekivati je da po zatvaranju ljetnih bašti ponovo stupi na snagu ovakva odluka, od čega muzičari u Republici Srpskoj posebno strijepe. Za to vrijeme, muzičari u Federaciji BiH nastupaju, čime su muzičari dovedeni u mnogo bolji položaj, ali ne samo muzičari, već i vlasnici ugostiteljskih objekata.

Do ukidanja zabrane žive svirke na teritoriji Republike Srpske, Adi sa svojim ”Degustatorima” nastupa povremeno u Federaciji BiH, a sutra će gosti jednog mostarskog paba moći uživati u sjajnoj atmosferi i energiji kojom zrače popularni Miki i Adi. Ipak, povremeni nastupi u FBiH nisu rješenje pa Adi za naš magazin kratko komentariše da je sporna zabrana prevršila svaku mjeru i da je ovakav odnos prema muzičarima bezobrazan i besmislen.

”Ovo stvarno više nema smisla nikakvog. Potrajalo je, a mi živimo od muzike. Prevršena je svaka mjera i ovakav odnos prema muzičarima je neprihvatljiv.” – rekao je Šarenac za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Muzičari širom Republike Srpske izrazili su nezadovoljstvo produženjem zabrane rada muzičara.

Igor Svrdlin

 

 

 

 

 

 

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap